I ove godine se u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi (đavi, kao što kažu novosađani), održava po mnogima najbolji muzički festival u Evropi – Exit!

Od 10. od do 13. jula na brojnim binama na tvrđavi imaćete priliku da čujete neke od najpopularniih izvođača danas. Pre toga saznajte sve što će vam zatrebati za Exit 08 u našem Vodiču za početnike!

Exit istorijat:

Exit 08 je deveti po redu, dok je prvi održan 2000. godine i trajao je 100 dana.

Nulti Exit je nastao nakon deset godina mraka, a ljudi koji su nedovoljno stari da se sećaju onih dobrih, starih dana, odlučili su da, pošto nisu nigde mogli da mrdnu iz zemlje tame, sami sebi, svojoj ekipi i gradu podare neko dešavanje i pokrenu kulturu i zabavu Novog Sada sa mrtve tačke. Razbijanje decenijske melanhonlije i apatije uspelo je na Exit u tokom 100 programskih dana. Na besplatne koncerte, predstave, žurke, tribine i filmske projekcije dolazili su mladi ne samo iz Novog Sada već i mnogobrojni posetioci iz okoline i drugih gradova iz zemlje. Održano je 34 velika koncerta na kojima su svirali svi najveći bendovi iz zemlje, 12 predstava, preko 120 projekcija filmova (neki su prikazani premijerno u Novom Sadu), 20 tribina, 40 velikih žurki, 11 performansa…

Sve je počelo uoči prvih demokratskih izbora, kada smo 100 dana i noći uz muziku, žurkanje, koncerte tada svih najvećih domaćih bendova, slikanje grafita, igranje pozorišnih predstava, performansa, tribina, gledanje filmova i druge slične aktivnosti, odbrojavali dane režimu Slobodana Miloševića. Poslednji kocert, 22. septembra 2000. godine, dva dana uoči glasanja za predsedničke izbore, sa porukom "Gotov je" pred oko 20.000 posetilaca, EXIT je simbolično predstavljao IZLAZ iz decenijskog bezumlja.

Devet godina kasnije Exit je postao jedan od najboljih festivala Evrope! Iako se format festivala, trajanje i koncept promenio angažovana uloga je i dalje njegov neizostavan deo. Tako je recimo, za predsedničke izbore u Srbiji organizovana edukacija i žurke pod sloganom Nema zezanja i sa pozivom mladima da izađu na izbore.

Exit 08 ulaznice:

Ulaznice za EXIT 08 u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara. Broj ulaznica je ograničen, a s obzirom na veliko interesovanje očekuje se da će ulaznice biti mnogo brže prodate nego inače. Ulaznice za Exit 08 mogu od 11. 2. 2008. da se kupe u Banja Luci, Tuzli, Ljubljani i Skoplju.

Smeštaj:

Smestiti se u Novom Sadu za vreme Exita može biti i prilično komplikovano ako se setite 2 dana pred Exit da tu sitnicu niste rešili! Zato na vreme rezervišite mesto u Exit kampu, ili u nekom od novosadskih hotela ili iznajmite stan. Od hotela tu je fensi i skupi Park, a dobra ideja je i Ribarac gde se tradiconalno smeštaju brojne novinarske ekipe i koji je mesecima unapred popunjen u terminu Exita. Naravno uvaljivanje prijateljima iz Novog Sada je uvek dobra ideja. U svakom slučaju pitanje smeštaja rešite što pre.

Exit Kamp

Od kampa se za desetak minuta stiže do Petrovaradinske tvrđave ili do samog centra grada. Mesto u kampu rezerviše se popunjavanjem formulara na Internetu. Cena boravka u kampu je 2007. godine bila 1200 dinara po osobi. U cenu je uključen prostor za šator, prijava boravka, korišćenje toaleta, tuševa sa toplom vodom, pristup Internetu. Cena boravka u kampu je ista bez obzira na broj dana provedenih u njemu. Jedna osoba može rezervisati samo jedno mesto. Rezervacija važi sve do kraja festivala, tako da dolazak u kamp prvog dana njegovog rada nije obavezan. Uz sam kamp nalazi se jedna od novosadskih peščanih plaža na Dunavu. Kupalište je uređeno i obezbeđeno, a o bezbednosti kupača brinuće tim spasilaca koji rade u smenama. Za sve informacije o smeštaju u kampu pogledajte Internet prezentaciju ili pišite mail na [email protected].

Novi Sad:

Drugi po veličini grad Srbije sa 320.000 stanovnika koji su toliko ljubazni da će vam biti neprijatno. Nalazi se na Dunavu, preko kojeg je i Petrovaradinska tvrđava i State of Exit. Autoput je sada uglavnom sređen pa se do Beograda stiže za manje od sat vremena malo živahnijom vožnjom.

Dodatne informacije o Novom Sadu, potražite na sajtu Turističko Informativnog Centra Novog Sada. 

Domino preporuke i saveti:

Uđite na tvrđavu uzmeđu pre 8 uveče pošto ćete tako izbeći najveću gužvu. Iskoristite slobodno vreme da otkrijete vaše omiljeno mesto. Naša preporuka je Chill out koji se nalazi ispod VIP terase i iza male bine Elektrana. Tu ćete naći savršen pogled na Novi Sad i mirno mesto za opuštanje. Ne propustite kuvani kukuruz! Ulaznice kupite što pre, da bi dobili što bolju cenu! Na tvrđavu ni ne pokušavajte da uneste piće i hranu, a sa jednom kartom možete da uđete samo jednom dnevno! Kad izađete nema nazad za taj dan! Jazak voda je nešto najgore što smo ikada stavili u usta, ali sreća je da se naviknete posle dve flaše. Nikako ali NIKAKO nemojte voziti u nenormalnim stanjima (pijani, umorni, drogirani) i nikako nemojte prekoračivati brzinu pošto je Novi Sad i svi okolni putevi krcat policijom u vreme Exita.

Zaključak:

Exit se stvarno ne propušta, a potvrda tome su da je Exit prošle godine osvojio UK Festivals nagradu za najbolji evropski festival, i da su ga čuveni američki on line magazin Askmen kao i britanski guardijan stavili na listu obaveznih destinjacija za 2008. godinu!

Za to što imamo Exit i to ovakav kakav je svakako je najzaslužniji jedan od njegovih osnivača Bojan Bošković! Pročitajte i njegove razgovore za Mikro i B92.

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime