Američki rock bend Juliette and the Licks, nastupiće u subotu, 12. jula na glavnoj bini ovogodišnjeg Exit festivala. Grupu predvodi čuvena glumica Juliette Lewis, poznata po ulogama u brojnim holivudskim filmovima, kao i nominacijama za nagrade Oskar i Emi.

 

Juliette iza sebe ima više od 40 filmova, među kojima su i „Rt straha“ Martina Scorsesea koji joj je doneo punu afirmaciju uz već pomenutu nominaciju Američke filmske akademije. Tokom više od 15 godina uspešne glumačke karijere, Juliette Lewis je imala priliku da radi sa poznatim režiserima kao što su Robert Rodriguez ili Oliver Stone u filmovima „Od sumraka do svitanja“ i „Rođene ubice“, a pored Roberta De Nira, njeni najčuveniji partneri sa filmskog platna bili su Johnny Depp, Woody Harrelson i Brad Pitt, sa kojim je bila i u romantičnoj vezi.

Neposredne susrete sa muzičkom scenom, Juliette ostvaruje kroz pojavljivanja u spotovima Melisse Etheridge i grupe H.I.M, ali i šarmantnim plesanjem u jednoj reklami zajedno sa duetom Daft Punk. Pored pevanja na filmskim setovima, od kojih neke njene kolege ističu pesme Jimi Hendrixa na snimanju filma „Rođene ubice“, Juliette prvi put ulazi u studio 1995. godine i peva upravo za potrebe filma „Čudni dani“ kada obrađuje dve pesme od PJ Harvey – „Hardly Wait“ i „Rid Of Me“. U istom filmu Juliette igra rock pevačicu, a scena u kojoj peva sa bendom postaje definitivan nagoveštaj njene muzičke budućnosti.

Konačno, 2003. godine pauzira sa snimanjem filmova i zajedno sa Lindom Perry piše prve autorske pesme i okuplja bend The Licks, a sledeće godine pojavljuje se kao gostujući vokal u tri pesme sa albuma „Always Outnumbered, Never Outgunned“ grupe The Prodigy. Krajem 2004. godine Juliette and the Licks objavljuju maksi singl „Like A Bolt Of Lightning“, a početkom sledeće godine izlazi njihov prvi album „You’re Speaking My Language“ koji prati istoimeni singl i video spot.

Turneja ubrzo otkriva punu snagu benda sadržanu u retko viđenoj slobodi koju na bini iznosi krajnje ekspresivna i gotovo nestvarno iskrena Juliette Lewis. Bend oduševljava i najveća imena na muzičkoj sceni kao što je Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), koji u studiju menja bivšeg bubnjara na drugom albumu „Four On The Floor“ iz 2006. godine, a sa albuma se izdvajaju singlovi „Hot Kiss“ i „Sticky Honey“. Trenutno je aktuelno prošlogodišnje DVD izdanje „Four On The Floor“ koje sadrži retke snimke iz studija, delove nastupa sa prošle turneje, kao i razne intervjue i video spotove benda.

 

 

Juliette and the Licks su bend koji uspešno obnavlja pomalo zaboravljena vremena rock ikonografije koju su nekad karakterisali iskreni i neumorni nastupi, interakcija sa publikom, kao i kolektivna povezanost ljudi sa snažnim doživljajem individualne slobode. Tako se ovaj bend najviše ogleda u frenetičnom nastupu Juliette Lewis koja kroz svoje muzičko delovanje pokazuje da se njen najživopisniji lik zapravo nalazi van filmskog platna, u punoj realnosti njene dirljivo stvarne pojave. Ipak, nijednu holivudsku zvezdu dosad nisu nosili na rukama kao što je to bio slučaj sa Juliette na prošlogodišnjem Lollapalooza festivalu.

Ma koliko da neke ljude podsećala na veliku Patti Smith ili davala sve na sceni kao što je to nekad činila neponovljiva Janis Joplin, uz to važila za jednu od najatraktivnijih žena na rock sceni, te pritom bila lucidnija, ali istovremeno i romantičnija od svojih najčuvenijih filmskih likova, Juliette tek sa bendom dobija pravu vrednost na bini. The Licks čine gitarista Todd Morse, basista Jason Womack i bubnjar Ed Davis, a u pitanju je vrlo konkretan rock organizam koji ume da iznese super tešku kategoriju žive svirke.

Na ovogodišnji Exit festival stiže jedna stvarno slavna žena koja razara svaku ravnodušnost i bend koji je nosi kao retku dragocenost u svojim veštim rukama – Main Stage dočekuje Juliette and the Licks.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime