Sven Vath, Ben Watt, Francois K i Claude VonStroke, prva su imena koja najavljuju ovogodišnje izdanje Dance Arene na Exit festivalu. Druga po veličini na samom festivalu, ova bina spada među najveće DJ pozornice na svetu, a sve je manje svetskih velikana elektronskog zvuka koji nisu nastupili u Areni…

Sven Vath

Pre godinu dana je popularni DVD magazin „Slices“ ovako najavio intervju sa ovogodišnjom zvezdom Dance Arene: „Predstaviti Sven Vatha techno fanu je kao prodati led Eskimima. Drugačije rečeno – veoma nepotrebno“. Nakon 25 godina karijere, Sven Vath danas iza sebe ima više stotina izdanja koja potpisuje kao autor, producent, disk džokej, remikser ili vlasnik izdavačke kuće.

Njegov prvi deo karijere najviše su obeležili ekstravagantni nastupi u klubovima „Dorian Grey“ i „The Vogue“, kao i antologijski singlovi „Electrica Salsa“ iz 1986. i „L’Esperanza“ iz 1993. godine. U tom periodu Sven Vath u medijima biva okarakterisan kao „The Godfather of Techno“ ili „The only German pop star“, a kultni magazin NME 1995. godine piše: „Sven is Holy Man and Big Chief of European Techno“ nakon čega njegove turneje postaju svetskih razmera, a on prvi DJ koji nastupa na alter-rock Lollapalooza festivalu(?!). Sven se danas najviše vezuje za „Cocoon“, jedan od najboljih svetskih klubova, istoimenu prestižnu izdavačku kuću, te promotersku organizaciju koja okuplja trenutno najatraktivnija imena na elektronskoj sceni. Za kultnog nemačkog disk džokeja mnogi tvrde da je neverovatno harizmatičan, ali Sven Vath je poznat i po vrhunskom nastupu koji neretko ume da traje i satima duže od predviđenog.

Nakon novembra prošle godine i njegovog nezaboravnog nastupa u Beogradu, fanovi Sven Vatha danas su još brojniji.

 Francois K

Dance Arena će ove godine ugostiti još jednu živu legendu house muzike – na Exit konačno stiže Francois Kevorkian! Rođeni Francuz, popularni „Kej“ svoju karijeru gradi u Njujorku još od 1978. kada izdaje svoje prve vinile i nastupa u najboljim njujorškim klubovima među kojima su „Studio 54“, „The Loft“ ili „Paradise Garage“ u kojem radi sa famoznim Larry Levanom.

Potpuno okrenut studijskom radu, 1983. godine privremeno napušta klubove i svoj talenat za miks-konzolom potvrđuje neverovatnim brojem saradnji sa imenima od kojih se do danas najviše izdvajaju: Eurythmics, Coldplay, Yazoo, Kraftwerk, U2, Chris Rea, Moloko, The Cure, Diana Ross, Cesaria Evora, Mick Jagger, Jean Michell Jarre, Pet Shop Boys, The Smiths… 1987. godine konačno otvara i svoj „Axis studio“ u kojem, pored mnogih, svoje albume snimaju Madonna, Mariah Carey, Mary J. Blige i Dee-Lite, a 1990. godine upravo tu miksuje „Violator“, najprodavaniji Depeche Mode album. Ubrzo nakon toga se vraća DJ nastupima gde do danas uspeva da uskladi rad u studiju sa nastupima u vrhunskim klubovima i festivalima širom planete. Francois K je danas vlasnik kultne house etikete „Wave“ osnovane još 1994. godine, a trenutno je aktuelno njegovo trostruko miks izdanje za prestižnu etiketu „Ministry of Sound“, nazvanu kako to samo Francois K zaslužuje – „Masterpiece“.

Ben Watt

Verovatno najpoznatiji kao polovina dueta Everything But The Girl u kojem je zajedno sa svojom suprugom Tracey Thorn ostvario globalni uspeh praćen multimilionskim tiražima, Ben Watt je danas sinonim za uspeh i na DJ sceni. Nakon što je sredinom prošle decenije uveo elektronski zvuk u produkciju EBTG, počinje Benova paralelna DJ karijera koju ubrzo prate veoma tražene deep house kompilacije i klupske večeri pod „Lazy Dog“ etiketom. Konačno, 2003. godine pokreće renomiranu izdavačku kuću „Buzzin’ Fly“ koja ga dovodi u sam centar londonske DJ scene. Etiketa predstavlja novi muzički ukus londonske house scene, a Ben u međuvremenu vodi i dva popularna kluba „Neighbourhood“ i „Cherry Jam“, kao i dosta slušani „Buzzin’ Fly Radio Show“. 

U međuvremenu, Ben je pokrenuo indie-rock etiketu „Strange Feelings“ čiji uspeh se tek predviđa, a od februara ove godine, „Buzzin’ Fly“ je dobio i atraktivnu rezidenciju u čuvenom The End klubu. Poseban uspeh, Ben je doživeo sa potresnom autobiografskom knjigom „Patient“ iz 1997. godine, ispovesti o njegovoj uspešnoj borbi sa retkom bolešću imuniteta, a inače delu koje mu je kasnije donelo i prestižne nagrade Sunday Timesa (2006) i New York Timesa (2007). Dok EBTG pauzira do eventualnog sledećeg albuma, Ben danas redovno obilazi prestižne svetske klubove i festivale kao što su Homelands, Coachella ili ovogodišnji Sonar i Exit.

Claude VonStroke

Disk džokej i producent koji je svoje ime relativno brzo proslavio imaće priliku da nastupi uz najveća imena u ovogodišnoj Dance Areni. Odrastavši u predgrađima Klivlenda i Detroita, Barclay Crenshaw, kako mu je pravo ime, veoma je rano stupio u kontakt sa Juan Atkisom, jednim od tvoraca techno zvuka, bezuspešno se trudeći da radi u njegovom Metroplex studiju. Pored rada na zvučnom inženjeringu za neke od holivudskih filmova, Barclay se preselio u San Francisko gde je nakon dve godine intenzivnog rada na šestočasovnom dokumentarnom DVD izdanju pod nazivom „Intellect“ uspeo da stvori sopstvenu perspektivnu karijeru. Film donosi priču o više od 35 ključnih imena elektronske muzike, gde upoznaje i predstavlja legende poput Derrick Maya, Deep Dish, Paul Van Dyka ili Steve Lawlera. Kreirajući muziku za DVD, zajedno sa Justin Martinom, na kraju pod pseudonimom Claude VonStroke pokreće i vlastitu izdavačku kuću „Dirtybird“. Pored sve popularnije etikete, VonStroke danas ima nekoliko klupskih hit singlova i podršku najvećih DJ zvezda među kojima važi kao disk džokej sa sjajnim muzičkim izborom, te nastupom koji ga dovodi i na Dance Arenu ovogodišnjeg Exit festivala.

Svoju reputaciju jednog od najpopularnijih mesta na kojima nastupaju najveće svetske i domaće DJ zvezde, Dance Arena namerava da održi tako što će u najvećem klubu na otvorenom, nezaboravnu atmosferu praviti izvođači koji su u svakom pogledu – prvi.

Ne propustite naš Vodič kroz Exit 08

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime