Hoće li biti muzičkih festivala ove godine, pitanje je za milion dolara. Muzička industrija je jedna od najteže pogođenih sektora pandemijom covid 19. Posle procvata 2019. godine, kada je muzička industrija samo u Britaniji zaradila oko 8 milijardi USD sada je u velikoj krizi. Slično je i u drugim zemljama širom sveta.

Do sada je muzička industrija izgubila oko 80% prihoda zbog pandemije covid 19.

Muzički festivali prošle godine otkazivani su jedan za drugim, ekonomski efekti za organizatore su pogubni.

Asocijacija nezavisnih festivala koja okuplja 65 festivala, zaključuje da su troškovi otkazivanja događaja organizatore i učesnike doveli u ozbiljne finansijske teškoće. Mnogi festivali se zatvaraju a čak i oni najpoznatiji imaju neizvesnu budućnost.

Vakcina je tračak nade. Mada će socijano distanciranje ostati i nakon vakcinacije što će uticati na organizaciju festivala.

Ističe se da je dr Anthoni Fauci nedavno izjavio da bi festivali u SAD mogli da se vrate u jesen ove godine.

John Giddings organizator festivala Isle of Wight Festival na Twiteru je poručio Borisu Johnsonu da su sada sedišta prazna a da u muzičkoj industriji ima hiljade kvalifikovanih ljudi koji su spremni da pomognu kako bi festivali mogli ponovo da se održavaju. On je konstatovao da je potrebno da pola publike bude vakcinisano a pola bi moglo da uradi test, pa ima šansi za održavanje festivala za šest meseci.

Ipak, mnogi festivali širom Velike Britanije, poput Parklife and Mighty Hoopla odloženi su a ne navodi se kada bi moglo da se očekuje njihovo održavanje.

Navodi se recimo primer Španije gde je u decembru uprkos covid održan koncert kome je prisustvovalo 1000 ljudi.

Stručnjaci ističu da bi dugoročno odlaganje održavanja festivala dovelo do propasti tih festivala.

Još jednom se ponavlja da se nada polaže u vakcinaciju. Događaji poput Glastonbury and Reading and Leeds tek će doneti odluku da li će biti održani ove godine.

Smatra se da veliki događaji, festivali imaju šansu da se održe ovog leta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime