Rođena je 27. avgusta 1941. godine u gradiću Mindelo na Zelenortskim ostrvima. Njen sjajan glas i atraktivan izgled oduvek su privlačili pažnju okoline, ali svetska karijera profesionalne pevačice došla je mnogo kasnije. Sjaj Mindela najverodostojnije je oslikan u njenim pesmama, a zlatni dani prosperiteta i "radost življenja" ovog malog mesta su njena večita inspiracija. 

Luka Mindelo preplavljena je barovima u kojima se okupljaju mornari, muzičari i svetski putnici, u kojima je pevačica godinama zabavljala obožavatelje i prolaznike. Zato je Cesarijin repertoar uvek podrazumevao svojevrsni presek muzičkih uticaja, od ritmova portugalskog fada do brazilske sambe, uključujući i obavezne španske standarde, poput "Besame mucho" (njena verzija pesme snimljena je i za film "Velika očekivanja") i "Maria Elena". Cesaria Evora verovatno nikada ne bi otišla iz rodnog Mindela, da joj 1988. godine sunarodnik Josč da Silva nije ponudio da snimi album u Parizu. Cesaria je tada imala 47 godina, nije imala šta da izgubi, a nikada nije bila u "gradu svetlosti". Već u oktobru iste godine snimila je prvi album i prvi put nastupila pred malobrojnom francuskom publikom. Danas “bosonogu divu”, kako je inače nazivaju, smatraju jednom od najuticajnijih svetskih pevačica. 

I upravo će ova svetska i etno zvezda muzike Zelenortskih ostrva po peti put u karijeri gostovati u Srbiji.

Cene karata za njen koncert u Srpskom narodnom pozorištu jesu 2000 i 2500 dinara. Karte možete kupiti na blagajni SNP-a i u IPS-u u Novom Sadu.

Izvor – www.nadlanu.com

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.