U svetu iskupljenja oni svojom muzikom donose „čitavu vaseljenu“. Fenomen jedinstvenog vokala Bojane Vunturišević u kombinaciji sa sjajnim muzičarima (Petar Rudić – producent i programer, Jamal Al Kiswani – flauta i saksofon, Ivan Mirković – gitara, Ivan Mihajlović – bas, Goran Milošević – bubanj) napravio je pravu muzičku pometnju na našim prostorima. Negde između odličnih ideja i neverovatne inspiracije nastaje muzika koja vam se ponekad čini kao da nije sa ove planete. Grupa „Svi na Pod“ je nedavno objavila spot za pesmu „Put“, a 14. februara sa početkom u 22 sata vas očekuje njihov nastup u klubu „Krug“. O novom spotu, predstojećem nastupu, ali i mnogim drugim zanimljivim stvarima razgovarali smo sa Bojanom Vunturišević.

Jutros kada si se probudila, sebi si pustila koju stvar?

Već nekoliko dana slušam poslednji album „Bat For Lashes“. Inače dolazi iz Velike Britanije, a svi moji omiljeni bendovi dolaze odatle. Fantastična kombinacija Eni Lenoks, Kejt Buš, pa cak i Bjork. Najautentičniji vokali pop muzike nalaze se u jednoj osobi, a to je ona. Pored njih, tu je i švedski bend „Little Dragon“. Isto imaju fantastičan vokal, Jukimi Nagano. Ona je sarađivala na poslednjem albumu „Gorillaz“, Dj shadow…

Novi spot za pesmu „Put“ je doživeo premijeru pre nekoliko dana. Kakvi su tvoji utisci i da li si zadovoljna reakcijama?
Nisam fan snimanja spotova (ne volim baš ni da se slikam), ali ovaj spot posle „Ušća“ mi je nekako najdraži, s obzirom da je baš drugarski spot. Svi smo bili tu na okupu i osetilo se da smo srećni i da smo uložili puno ljubavi i entuzijazma.

U spotu se pojavljuje dosta  ženskih „aktera“. Možeš li da nam kaže nešto više o devojkama koje su se pojavile u spotu?

Pored nas, u spotu se pojavljuje multimedijalna umetnica Anja Nikolić, zatim Ivana Kovačević, kao i dugogodišnja saradnica Andrijana Belović. Tu je i umetnička skupina „Kružok“, koju čini više devojaka, ali ovaj put su se u spotu sa nama družile Iva Radulović, Tamara Novaković, Ana Janković i Milica Tegeltija. Kada je pesma nastala, znali smo da nam je potrebna monumentalnost nekog „neobičnog“ hora (što bi Džemi rekao), tako da je bilo prirodno da napravimo zajedničku stvar. Mi smo inače drugarice sa fakulteta i bilo je logično da dođe do jedne takve saradnje.


Da li postoji neki grad ili određena lokacija na svetu gde bi volela da snimite spot?
U metrou u Parizu, jer su prisutne sve nacije ovog sveta. Kada si tamo, možeš da vidiš ljude svih nacija i svih vera. I to sve super funkcioniše.

Osim što pevaš, ti se baviš i dirigovanjem. Imaš svoj pop-rok hor u okviru prve škole za pop i rok muziku. Iz ove perspektive, šta je teže – pevati ili dirigovati?

Teže mi je da dirigujem, ali je i izazov. Prošlo je dosta vremena od kad sam imala poslednji kontakt sa profesionalnom nastavom dirigovanja, tako da bih volela da sam sad u prilici da se ponovo susretnem sa nekim od mojih profesora, kako bih pokupila najbolje od njih. Inače, vrlo sam zadovoljna svojom decom. To je buduća beogradska r’n’r scena. Iako se mnogi žale na nove generacije, ja se svake subote družim sa decom čiji su muzički idoli „Bitlsi“, „EKV“, itd.

Šta je to što se najčešće nalazi na tvom dirigentskom repertoaru?

Repertoar čine pesme sadašnje pop i rok muzike sa ovih prostora, pošto je ta muzika malo prisutna u medijima, deca nisu imala priliku da je čuju i da se upoznaju sa izvođačima i njihovim delom, tako da je na primer jedna od pesama na repertoaru „Ples“ od beogradskog benda „Jarboli“, za koji ranije nisu čuli, a sada im je to jedna od stvari koju vrlo rado vole da pevaju.

Šta da očekujemo u „Krugu“ 14. februara?

Dugo nismo nastupali u Beogradu (ako ne računamo onaj nastup u Zemunu, mada zemunci kazu da je Zemun grad 🙂 ) i pored pesama sa prvog albuma, po prvi put ćemo odsvirati sedam novih pesama, a i neke pesme koje nisu našle svoje mesto na prvom albumu.

Budući planovi?

Nakon 14. februara počinje „drugi krug“ u našoj muzičkoj karijeri i kreću koncertne aktivnosti. U Novo Sadu smo 8. marta, a potom turneju nastavljamo po gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Katarina Mitić

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime