MTV je počeo sa radom u avgustu 1981, a svet muzike nikad više nije bio isti. Iznenada, mogućnost da se napravi spot koji bi pratio pesmu, postao je obeležje njenog uspeha.
 
Spojio je dva vida umetnosti na način koji nije bio suviše značajan u pop kulturi pre toga. Naravno, MTV je nastavio da probija muziku i video upakovane u magičan proizvod. Uticaj MTV-ja je tu i dan danas. Ovih 5 spotova su bili prava bomba kada je muzika u pitanju i izvršili impresivni uticaj na shvatanje muzičke umetnosti.
 
1. Thriller – Majkl Džekson (Džon Landis) 
 
Thriller je najuticajniji muzički spot svih vremena. To je bio trenutak koji je učvrstio cilj MTV’-ja – spoji je briljantno muziku i vizualne umetnosti da bi stvorio hibrid nove umetničke forme koja se oslanjala na muzičkoj veštini benda i vizualnoj moći režisera. Traje 13 minuta i 43 sekunde i to je zapravo mali film, a glavne uloge igraju Majkl Džekson i Ola Rej.

 

 
Osim što je pisao scenario Majkl Džekson je pokazao zapanjujući talenat za ples i genijalnost za pop muziku.  Kongresna biblioteka ga je proglasila za “revoluciju muzičke industrije”. Thriller se nalazi i u registru američkih filmova. Ako vam ovo ne govori sve, ništa drugo neće. Thriller je nesumjivo važan deo istorije američke kulture.
 
2. Sledgehammer – Piter Gabrijel (Stiven R. Džonson)
 
Ako izuzmemo početak – kao “čudo života” film koji svi pogledamo na nekom času biologije, Sladgehammer je zaista kul. Poruka pesme je pojačana spotom urađenom kao izbezumljeni stop-motion, i svaka slika je značajna za gledaoca.

 

 
Nijednog trenutka vam oči ne skreću sa ekrana. Ovaj spot je osvojio 9 MTV Video Music Awads (VMA). Šta god da znači: “I wanna be your sledgehammer” (Hoću da budem tvoj čekić) znajte da je to nešto duboko, a vizelna intrigantnost spota je neosporna.
 
Čak i plešući pilići izgledaju nekako jezivo. I da, svaka čast Piteru Gabrijelu za podelu uloga za sve rase ljudi. Za popularnu kulturu 1983. ovo je bilo revolucionarno.
 
3. Take On Me – Aha (Stiv Baron)
 
Naš favorit. Ko bi pomislio da će norveški pop tako osvojiti radijske linije sa tri male reči. Spot za pesmu Take On Me je fascinantan. Radi se o priči o olovkom nacrtanom dečku i stvarnoj devojci. To što vidite je stvarno. Čak i danas, sa svim tehnološkim napretkom, ovaj spot i dalje uzima zasluge za običan, jednostavan i totalno kul efekat. Miks animacije crteža olovkom i živog filma bio je revolucionaran u to vreme, pa čak i danas ostaje vrlo vrlo inspirativna simbioza.

 

 
Naravno, pesma je takođe sjajna, i iskreno ne znamo ni jednu osobu koja nije pokušala da fino otpeva onaj visok ton (a da ne zvuči užasno) sa neobuzdanim oduševljenjem. Spot je osvojio 6 VMA nagrada i dalje je jedan od najupečatljivijih do dan danas. (Zabavna činjenica: Baronov spot je zapravo rezervna varijanta spota koji je trebalo da prati pesmu – prva je bio bend koji svira na plavoj pozadini. Oh, koliko je ovo bolje!)
 
4. Walk This Way – Aerosmith& Run DMC
 
Ne samo da je ovaj spot srušio prepreke između muzike i vizualnih umetnosti, on je takođe slomio barijere između crnog i belog, roka i hip-hopa. Prešao je preko velike podele žanrova da bi stvorio sjajno delo koje je bilo razumljivo najrazličitijoj publici.
 

 
Spot počinje konfliktom, a potom Stiven Tajler bukvalno razbija zid koji ih razdvaja i onda kreću da zajedno pevaju. Iako ima malo veze sa rečima pesme (koja govori o mladalačkoj ljubavi i nesreći koja slama muzičke barijere), ovaj spot sam po sebi jeste revolucionaran. Zajedno sa bitovima i repom Run DMC-ja, ova kombinacija pesme i spota je jedna od najbitnijih u istoriji popularne muzike.
 
5. I Wanna Be Sedated – The Ramones
 
Ne, ovo nije ono što bi moglo da se vidi na listi spotova 80ih. I Wanna Be Sedated je jedna od najpopularnijih pank pesama decenije. A spot je zadivljujući. Izgleda kao da, pod sedatovoma, The Ramones sede za trpezarijskim stolom i polako jedu pahuljice dok se oko njih ne pojavi čitav cirkus. Oni nemaju nikakav kontakt sa haosom koji se oko njih dešava, iako tu razni učesnici zabave žele interakciju sa njima. Ono što je sjajno u vezi sa ovim spotom je što vas tera da ga gledate, čekajući da će se nešto desiti neki vrhunac.

 

 
The Ramones svakako mogu da kontrolišu prste – ne rade NIŠTA tokom spota. I onda, mnogo pre nego što ste mislili, dolazi masa. Ništa se zaista ne desi, ali je pesma tako dobra, a spot uspeva da drži pažnju da je ovo zaista jedan sjajan trenutak pank rok muzike u istoriji. Presudite sami.
 
U prvoj deceniji postojanja muzičkih spotova, ovih 5 su uspeli da spoje dve forme na vrlo zanimiljiv način, ali i doneli revoluciju. Eksperimenti sa animacijama i gluma su nešto što je zauvek promenilo lice muzike i sve spotove koji su došli nakon njih.
 
Photo: ScreenShot/YouTube

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime