Svako od nas ima omiljeni muzički pravac i naravno omiljene pesme, ali sudeći prema nekim istraživanjima nisu sve preporučljive za vožnju, iz bezbednosnih razloga.

Istraživanja pokazuju da određene pesme “teraju” vozača za opasniju vožnju, tačnije one sa više od 120 bitova po minutu (BPM) imaju negativan uticaj koji izaziva bržu vožnju i veći broj saobraćajnih prekršaja.

“Ako osetite da ste dekoncentrisani zbog pesme na radiju ili vašoj listi, možda je vreme da je promenite”, kaže Tim Švarc, direktor marketinga Moneybara, britanske kreditne i lizing kompanije za automobile.

Moneybarn je analizirao 96 najpopularnijih pesama na digitalnom muzičkom servisu Spotify i rangirao po pet najopasnijih i najbezbednijih pesama za vožnju.

Zanimljivo je da manje od 30% pesama s ove liste je označeno kao “sigurno” za vožnju. Moneybarn je prilikom analize utvrdio i da nisu samo tempo i energija pesme “opasni” prilikom vožnje, već i velika buka utiče na reakciju i otkucaje srca.

“Zaista je zanimljivo videti kako nešto tako nevino kao što je biranje muzike za put može da predstavlja opasnost po vašu bezbednost”, zaključuje Švarc.

Pet najopasnijih pesama za vožnju:

1. American Idiot – Green Day
2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus
3. Mr. Brightside – The Killers
4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers
5. Born to Run – Bruce Springsteen

Pet najbezbednijih pesama za vožnju:

1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan – Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid b92

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime