Ako niste proveli poslednjih par meseci u pećini izolovani od celog sveta skoro sigurno ste pratili muzičku scenu pa i aktuelne hitove. E pa, čak tri Albanke poreklom sa Kosova osvajaju muzički svet. Mislimo na planetu. I dobro im ide.

3. Rita Ora

Verovatno najveća zvezda od tri mlade Albanke je definitivno Rita Ora. Rođena je kao Rita Sahatčiju Ora u Prištini 1990. godine. Ipak, njeni roditelji su se posle samo godinu dana preselili u London zbog… pa, poznate situacije na Kosovu.

Rita je od malena volela da peva a prvi javni nastup je imala 2004.u britanskom filmu Spivs.

I tada kreće njen vrtoglav uspeh. Počela je saradnju sa kućom Roc Nation, a brzo se pojavljuje i u spotu za pesmu Young Forever i spot koji je snimio čuveni Jay Z.

Prvi studijski album je objavila 2012. godine koji je odmah doveo na prvom mesto UK top liste. Postala je izvođač sa najviše hitova na prvom mestu u Velikoj Britaniji 2012. godine.

Rita je nedavno održala veliki koncert u Prištini.

Od gomile hitova verovatno je ovaj najveći:

2. Dua Lupa

 

 

Poslednjih meseci sasvim sigurno najveća svetska senzacija i mlada nada je – Dua Lupa, čiji hitovi se bukvalno ne skidaju sa radio stanica.

Dua Lipa je rođena 1995. godine u Londonu, kao dete albanskih roditelja sa Kosova koji su napustili Prištinu početkom devedesetih. Inače, 2008 se vratila na Kosovo, mada verujemo da sada više vremena provodi u Londonu ili New Yorku. Duin otac je roker Dukadjin Lipa koji se muzikom bavio celog života, a još u vreme Jugoslavije je imao svoj rock bend. Ovde imate priču o njemu koju je snimila Al Jazeera:

Dua je inače već sa 14 godina počela da objavljuje pesme na Youtube i to kako peve pesme Pink i Neli Furtado. I to joj je baš dobro išlo.

Počela je da radi kao model i snima reklame a muzička karijera je brzo usledila. Prošle godine je potpisala za Warner Brothers. A kada čujete aktuelnu pesmu znaćete o kome pričamo:

1. Era Istrefi

Era Istrefi je rođena u Prištini 1994. godine i tamo je i ostala. Proslavila se pesmom Bonbon koja se mesecima vrtela na mnogim svetskim radio stanicama. Uskoro se sprijateljila sa poznatom glumicom Chloë Grace Moretz, a ubrzo je potpisala ugovore za etikete Sony Music Entertainment i Ultra Music.

Evo još jednog novijeg hita:

A možda vas zanima šta rade naše zvezde i kako to da ni jedna nije napravila svetsku karijeru i ovakav uspeh? E pa, one su zauzete učešćima u rijaliti programima i borbom protiv vakcinisanja i svetske nepravde…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime