Slavni indijski dirigent Zubin Mehta nastupio je 3. juna sa Izraelskom filharmonijom u Sava centru, a izraelski kontratenor David D’Or održao je koncert u Beogradu 19. maja povodom Dana držanosti Izraela i 40. godišnjice ujedinjenja Jerusalima.

Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona na čelu sa dirigentom Leonardom Slatkinom, prvi put je nastupio u Beogradu 10. novembra sa violončelistom Davidom Geringasom, a taj koncert su organizatori predstavili kao muzički dogadjaj sezone.

U protekloj godini koncert je održao i Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, pod vodjstvom dirigenta Arilda Remerajta i sa pijanistom Kiprijanom Kacarisom, kao i švedski trubač Hokan Handerberger koji nastupio sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Stokholma.

Simfonijski orkestar RTS-a je u godini u kojoj je obeležio 70 godina postojanja, gostovao u Ljubljani, gde su 15. jula, zajedno sa Slovenačkom filharmonijom otvorili "Biblični festival".

Koncertom u Sava centru, na kome su 26. aprila, nastupili simfonijski orkestri RTS-a i FMU, horovi "Španac", "Obilić" i "Collegium Musicum" i tenor DŽozef Volverton, sa dirigentom Bojanom Sudjićem, obeleženo je 70 godina osnivanja Muzičke akademije i Simfonijskog orkestra RTS-a kao i 50 godina od utemeljenja Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 39. po redu, održane su od 5. do 19. oktobra, a na toj manifestaciji čiji je umetnički direktor od ove godine violinista Sreten Krstić održano je 18 koncerara, medju kojima i tri džez koncerta i jedan mjuzikl.

Mjuzikl "Jadnici" u režiji Nebojše Bradića, pod dirigentskom palicom Marka Pače iz Italije i sa Zafirom Hadžimanovim u glavnoj ulozi, premijerno je izveden u Opera-teatru "Madlenijanum", u okviru BEMUS-a, a nakon toga mjuzikl se sa velikim uspehom našao na redovnom repertoaru tog teatra.

Manifestacija "Mokranjčevi dani", održana je od 14. do 19. avgusta u Negotinu, iako je to, zbog finansijskih problema, bilo neizvesno do poslednjeg trenutka, a na manifestaciji je nastupilo 11 horova i jedan vokalni ansambl, kao i gosti iz Italije, Švajcarske i Slovenije.

Hor, Dečji hor i Orkestar RTS-a, sa dirigentom Bojanom Sudjićem premijerno su izveli "Rekvijem za Nikolu Teslu" Ksenije Zečević na "Mokranjčevim danima", a nakon toga i u beogradskoj Kolarčevoj zadužbini.

U protekloj godini održani su džez festival "Nišvil" i Beogradski džez festival na kojima su nastupili neke od najvećih zvezda savremenog džeza, poput Di Di Bridžvoter, Aviše Koena i Breda Meldaua, Donalda Birda, Milča Levijeva, Lari Reja i drugih.

Izvor: Beta