Zorana Schultz je autorka knjige Ukus greha.Objavila je za Vulkan i odmah je dospela na prvo mesto velikih knjižara. Za Domino Magazin Zorana govori o svom romanu, seksu, ljubavi i poručuje mladim devojkama šta je važno u životu.

Prva knjiga i prvo mesto na listi najprodavanijih naslova. Da li ste očekivali ovakav uspeh?

Zaista nisam očekivala ovakav uspeh. To što je knjiga najprodavanija i najčitanija, moram da priznam, prija mi.

Puno hrabrosti je trebalo da se napiše ovakva knjiga u Srbiji. Kakve su reakcije?

Puno hrabrosti? O tome nisam razmišljala dok sam pisala. Htela sam da svoju životnu priču stavim na papir, ovekovečim samo za sebe, na neki način i izbacim iz sebe sve ono što je godinama, decenijama, bilo zarobljeno u meni! Čitaoci su oduševljeni, dobijam podrške, pohvale, samo reči hvale…. Sve to mi govori da sam bila na dobrom putu i da sam uradila pravu stvar napisavši ovu knjigu.

Ko je najviše uticao na vas da završite i objavite ovu knjigu i ko vam je pružio najveću podršku.

Niko od mojih prijatelja nije ni znao da pišem. Negde pred kraj romana saopštila sam to mojoj sestri i još dvema drugarica koje su bile zatečene i naravno radoznale. Početkom godine otišla sam na jedno duže putovanje i dala im moj rukopis na čitanje. Po povratku su mi sve tri rekle da su oduševljene i da to mora ugledati svetlost javnosti. Bila sam dosta nesigurna, razmišljala da to objavim pod pseudonimom, ali one su me bukvalno ubedile da to treba da bude pod mojim punim imenom i prezimenom što sam na kraju i uradila.

Svi pričaju kako smo okruženi seksom, ali kada malo razmislimo danas je on zapravo proteran i prokužen. Zašto se to dogodilo?

Seks odavno nije tabu tema! Dostupan je bez mnogo truda, udvaranja, romantike…..Poznanstva se več prve večeri završavaju u krevetu, tako da mom skromnom mišljenju u seksu nema više nikakve draži. Upravo zato je i prokužen:

Da li je posledica toga i toliko erotskih romana koji se pojavljuju?

Erotskih romana je bilo uvek-Henri Miler, Anais Nin, Alberto Moravia… Svi oni su pisali o erotici. Mislim da se mediji mnogo više bave time. Seks, golotinja je danas svuda u štampi, televiziji, reklamama. Pa i na estradi, javnim nastupima, erotika je svuda kao na dlanu!

Ovo je autobiografska knjiga. Koliko je bilo izazovno da se prisećate nekih trenutaka?

Da, knjiga je autobiografska. Nije to bilo toliko izazovno, koliko bolno! Teško je kada vam se vraćaju neke slike iz prošlosti – kakve god one bile. Pa opet, to je moj život od kog ne mogu i ne želim da pobegnem i koji je od mene napravio upravo ovo što jesam. Zadovoljna sam što sam ga još jednom tako intenzivno proživela kroz moje pisanje.

Vaša poruka čitateljkama, pogotovo mladim devojkama?

Neka uživaju u svakom trenutku, jer sve što nam se dešava, dešava se sa razlogom. Izgradite same svoj životni put koji je samo vaš i u kome treba da se osećate dobro, da bi jednog dana imale lepe uspomene, kao što sam u svojoj knjizi napisala – "Sećanje je jedini raj iz kojeg nas niko ne može proterati".