Ljubitelji istorijskih romana su odabrali – od Persije preko drevne Firence do moderne Rusije – priče o herojstvu i podvižništvu, neustrašivosti i ambiciji, fatalnoj ljubavi, političkim intrigama, rivalstvu i legendarnim i pomalo zaboravljenim ličnostima, oživljenim u delima vrhunskih autora. Ovo su dragulji istorijske fikcije u kojima ste, uprkos vremenskom jazu, pronašli delić svoje duše.

Kraljica iz senke Alison Pataki je veličanstvena priča o prvoj Napoleonovoj ljubavi i dinastiji koja je nadživela carstvo. Dok revolucija razara zemlju, Dezire Klari se suočava sa gorkom istinom: svet koji je poznavala i volela zauvek je nestao, a ona je spremna na sve da spase svoju porodicu giljotine. Slučajni susret sa Napoleonom Bonapartom pretvoriće se u priliku kojoj se nadala.

Ispunjen misterijom, muzikom i tugom, roman o ljubavi i gubitku, predrasudama i bolu Pedeset imena za kišu otkriva nam šta zaista znači biti slobodan. Blistavi ep o izdržljivoj mladoj ženi i njenoj potrazi za identitetom izaziva bezbroj emocija, od besa i suza do sitnih trenutaka radosti. Aše Lemi u ovoj složenoj emotivnoj priči o sukobu između generacija, sa iznenađujućim i brutalno iskrenim završetkom, svoju junakinju ne čini žrtvom, jer će nazreti svet u kome možda ipak postoji mesto za nju.

Raskošan istorijski ep Caričina kći Elen Alpsten tka priču o Jelisaveti Petrovnoj Romanovoj, ćerki Katarine I i Petra Velikog, koja je vladala Rusijom tokom izuzetnog života obeleženog ljubavlju, opasnošću, strašću i skandalom. Ovo je fascinantna priča o životu, gubitku, žrtvi, željama, slomljenom srcu, izdaji, rivalstvu i burnim odnosima, ali i priča o rađanju moderne Rusije, mladom carstvu u metežu i promenama, ludilu rata i bezobzirnoj brutalnosti apsolutne monarhije kada ništa nije tako bezvredno kao ljudski život.

Roman Nataše Bojd Indigo devojka udahnuo je novi život jednoj od zaboravljenih istaknutih istorijskih ličnosti – Elizi Lukas. Romansa, intriga, zabranjena prijateljstva, političke i finansijske pretnje ispredaju priču o izvanrednoj mladoj ženi koja je bila daleko ispred svog vremena: o devojci koja je otkrila tajnu indiga. U vreme kada obespravljeni glasovi snažno dolaze do izražaja, priča o ženi koja je, prkoseći konvencijama, postala jedna od prvih preduzetnica u zemlji podstiče nove dijaloge o budućnosti demokratije.

Kon Igulden, slavni autor bestseler serijala o Juliju Cezaru Imperator i serijala o Džingis-kanu Osvajač, zadivio nas je još jednom istorijskom pričom. Zasnovan na jednom od najepskijih momenata u grčkoj istoriji, Iguldenov Soko Sparte maestralno oživljava plemenitost i herojstvo, ali i krvoproliće, borbe grčkih vojnika plaćenika, rivalstvo i vojne pohode koji lede krv, i to gotovo filmskim scenama punim drame i strasti sukobljenih ratnika. Neobičan svet drevne Persije oduševio je ljubitelje vrhunske istorijske fikcije.

Enigma Dante vodi nas u drevnu Firencu. Turoban i mračan grad je u rukama Korsa Donatija, vođe gvelfa žednog neprijateljske krvi gibelina, koji tek što su naneli težak poraz Sijenjanima, saveznicima Firence. Tu počinje roman Matea Strukula, koji prepliće priču o firentinskom pesniku sa najvažnijim događajima u istoriji Italije. Vreme je obeleženo opasnim igrama moći, političkim intrigama i zaverama. U ovom teatru apokalipse nalazi se i Dante Aligijeri: zaljubljen u Beatriče, ali prinuđen da živi sa drugom ženom; zaljubljenik u poeziju i umetnost, ali pozvan da ispuni svoju dužnost na bojnom polju.

Izvanredne romane u kojima se prepliću istorija i imaginacija potražite na vulkani.rs.