Kada među savremenim bosanskohercegovačkim književnicima pokušate pronaći iskrenu priču, neko djelo u kojem se nećete diviti književnom geniju koji je ispisao neke magične rečenice, već samom sebi zato što ste shvatili bit i izvukli zaključak, uvijek se morate zaustaviti na djelima Nenada Veličkovića. Veličković piše već godinama, ne ostavljajući utisak skribomanstva i agresije na čitaoca, razbija tabue i govori konkretno. Iz svake priče izvodimo jasne poruke, u čemu vrijedi prepoznati potpunu otvorenost autorovog uma, koji čitaoca ne gleda sa visine, već u jednakoj ravni s njim posmatra društvene fenomene. Viva SEXICO je takva knjiga. Sa jednostavnim i istinskim porukama, koje će prepoznati svako ko to istinski želi.

Objavljena 2006, u izdanju sarajevskog Omnibusa, hrabro provocira stereotipe, patrijarhalno društvo, dekadentnost relgijskih shvatanja žene i seksualnosti. Tri dijela knjige ‘Cosmoboy’, ‘Seksikon’ i ‘Sekspresionizam’. ‘Cosmoboy’ zapravo ismijava pravila i savjete iz Cosmopolitana, a samim tim i cijeli novi svijet izvrnutih vrijednosti, u kojem je ograničenost uma poželjna. U dijelu ‘Seksikon’ (urađen kao rječnik pojmova koje se vezuju za seksualnost) se uz spomenutu savremenu ograničenost, navode i religijska shvatanja nekih seksualnih pojmova, te se kroz taj dio već spajaju nespojivi sistemi vrijednosti religije i savremenih magazina za ‘savremene žene’ na jednu stranu, kao suštinski ograničeni, te normalna nedogmatska poimanja seksualnosti na drugu stranu. Na to se nastavlja i ‘Sekspresionizam’, koji je prema autorovim riječima bio preveliki, kao pojam, da bi stajao zajedno sa drugim u ‘Seksikonu’.

U suštini, Viva SEXICO obrađuje sudar niza pogrešnih shvatanja o seksualnosti, razmatra pojave sa aspekta pojedinca koji živi u nazadnom patrijarhalnom društvu. Autor traži stvarni ključ za jednakost svih ljudskih bića, kroz seksualnost, ali i kroz sve druge marginalne stvari koje se zapravo nadovezuju na istu. U biti, prepoznaje potpunu slobodu kao jedini put do spoznaje sebe.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime