Elegantna proza u čijem je središtu Irkinja Ela Linč, čija je porodica napustila Irsku u doba velike gladi i doselila se u Pariz. Ona postaje ljubavnica Franciska Solana Lopeza, paragvajskog diktatora čija je ratna politika žrtvovala devet desetina paragvajske muške populacije u ratu protiv Brazila, Argentine i Urugvaja, u ono doba poznatih pod nazivom Banda Orijental. Knjiga je sastavljena od niza vinjeta koje same za sebe čine celine, ali se nižu tako da čitaoca polako uvlače u paragvajsku stvarnost. Zanimljivo je upoznavanje boja, običaja, mirisa ove zemlje, ali i posmatranje sofisticirane egocentričnosti glavne junakinje koja čak i u odnosu sa svojom decom i Lopezom drži određenu distancu.

Lili Tak svoj poentilistički roman započinje 1854. godine u Parizu, plavim perom koje pada iz Elinog šešira. Kroz male i naizgled nepovezane dnevničke beleške, pisma, razgovore i pojedinačne događaje, čitalac shvata da je Franko sin trenutnog paragvajskog kaudilja, a Ela lepa kurtizana koja svoj put kroz visoko francusko društvo probija prelazeći iz kreveta u krevet. Svojim epizodističkim stilom Takova postiže mnoge lepe momente u romanu, dočarava nasumičnu prirodu ljudskog iskustva, meru našeg postojanja i naših života u istorijskim razmerama.
 

Portalibris i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mail na [email protected] dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mailove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime