Poznata book influenserka “taste_column” napisala je odličan prikaz knjige “Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije”, prvo izdanje našeg sestrinskog portala Dan u Beogradu.

Autor Nemanja Nikolić je uspeo da na svega dvestotinak strana utka surovu i modernu Srbiju. Okarakterisana kao komični triler, a u mojoj knjizi utisaka prava satira, priča govori o lokalnim pijancima koji veoma sliče masi oko nas – besposličari sa mišljenjem o svemu, propale budućnosti i neiskorišćenih potencijala. Par njih osnivaju NVO ,,Naša posla”, kako bi najmlađi među njima odradio dug kao sitni narko-diler, a ubrzo sve poprima ogromne razmere. Tako što se umešaju politika, pranje novca, društvene mreže, korupcija, uviđate da smo zaista svesni abnormalnosti u kojoj živimo. Realna slika, rekla bih delimično inspirisana serijom ,,Narcos”, samo prilagođena balkanskom tlu, dovodi i agenta čuvene DEA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tijana✨ (@taste_column)

Već je jasno da šarena naslovnica ove knjige krije ozbiljne teme, a tome dodajte depresiju i skrivenu ljubav ka književnosti. Na početku čitanja sam zaista mislila da ovo nije knjiga za mene jer ne volim da čitam o realnim temama, međutim, nisam mogla da je ostavim i bila je pročitana za nešto više od dana. Obzirom da je u njoj kovid prošlost, gajim nadu da nam ovo nije budućnost. Autor izgleda ima viziju ka istoj jer je unapred opisao aktuelne rusko – ukrajinske nedaće. Ili samo dobro ,,čita” svetski poredak. Kako god, njegov odsečan i na momentima zbog toga komičan stil je dokaz velikog talenta. Veliki napor je uložen u stvaranje Doktorovog lika i čitalac se zapita koliko je takvih Doktora oko nas?

Do samog kraja vas vode crni humor, neizvesnost, nepredvidivost, zla kob. Najbolje od svega je što se emocije smenjuju iznenada da ostanete u čudu, pa pročitate još jednom da shvatite aluziju. A ako me je neko nasmejao, bio je to definitivno Štefi i njegov plan za viralan video popa koji igra uz ,,neku repčinu” u svrhu promocije NVO. Briljantno! Što se tiče sudbina, Gaga je osvetlao obraz svojoj družini.

Knjiga može da se kupi online (KnjizaraRoman, Makart, Delfi, Vulkan) ili u knjižarama Delfi, Laguna, Makart i Vulkan.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime