U saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića, Lagunaje napravila izbor najkraćih priča i zapisa, kao nacrta za veće prozne celine i fragmenata istih, našeg jedinog nobelovca Ive Andrića i objavila ih u knjizi „Susret“. Ovaj izbor potvrđuje da je Andrić kao radoznao duh – uprkos „modernističkim“ predrasudama – raznovrstan i avangardan pisac.

Iz bogatog Andrićevog pripovedačkog opusa, koji spada 135 priča i novela, moguće je izdvojiti veliki broj tzv. najkraćih priča u današnjem književnoteorijskom značenju ovog termina. Odlučujući se za jedan ovakav izbor, kakav dosad nije bio načinjen kada je Andrić u pitanju, rukovodili smo se između ostalog i činjenicom da je ovaj vid kratke prozne forme veoma zastupljen među piscima XX veka, a danas i veoma omiljen među čitaocima.

U izboru su se našle ne samo „najkraće priče“, nego i najkraći „zapisi“, koji se mogu smatrati dovršenim proznim celinama, bez obzira da li imaju sve ili bar jedan element koji opredeljuje podžanr najkraće priče.

Priče i zapisi u ovom izboru preuzete su ili iz Andrićevih objavljenih zbirki priča ili iz zapisa objavljenih posthumno i objedinjenih u dve knjige (Znakovi pored puta i Sveske), ili iz pesničke zbirke Nemiri, odnosno lirike neobjavljene u posebnom izdanju za života (Lirika). U tom smislu, ovo je prvi put da se zbirka malih proznih celina i fragmenata našeg nobelovca pojavljuje pred čitalačkom publikom.

Laguna je do sada, pored knjige „Susret“, objavila Andrićeve „Novele o ženi“, „Novele o mutnim vremenima“, „Priče o osobenjacima i malim ljudima“, „Beogradske priče“, „Priče o moru“, „Sarajevske priče“, „Turske priče“, „Priče o selu“.

Knjige Ive Andrićakao i ostale naslove izdavačke kuće Laguna, možete pronaći u Laguninom Klubu čitalaca u Resavskoj 33, u svim objektima knjižarskog lanca Delfi u Kralja Milana 6, u knjižari DELFI SKC, u Makedonskoj 12, Bulevaru kralja Aleksandra 92, Bulevaru kralja Aleksandra 146, Glavnoj 20 u Zemunu, Vareškoj 4 (Miljakovac), Požeškoj 118a (Banovo brdo), Stanoja Glavaša 1, u knjižarama na Novom Beogradu u Immo outlet centru i Super Veru u Milutina Milankovića 86a, knjižari u TC Zira, knjižari na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u knjižarama u Kruševcu, Subotici, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Podgorici, Banja Luci, Zrenjaninu. Sve knjige su dostupne i on-line na adresama www.laguna.rs i www.delfi.rs.

Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mejl na knjige@ dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mejlove.