Od ponedeljka, 23. aprila, u svim knjižarama bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji naći će se ekskluzivna biografija Stiva Džobsa, kreativnog vizionara koji je promenio savremeni svet. Napisana na osnovu više od četrdeset intervjua sa Stivom Džobsom, kao i na osnovu više od stotinu intervjua sa članovima porodice, prijateljima, suparnicima, konkurentima i kolegama – ova knjiga predstavlja hroniku burnog života i žestoke ličnosti kreativnog preduzetnika čija su strast prema savršenstvu i mahniti nagon za delanjem doneli revoluciju u šest privrednih grana: u personalnim računarima, animiranim filmovima, muzici, telefonima, tablet računarstvu i digitalnom izdavaštvu. U vreme kada društva širom sveta pokušavaju da stvore privredu za digitalno doba, Džobs je najistaknutija ikona inventivnosti i primenjene imaginacije. On je znao da se nova vrednost u dvadeset prvom veku najbolje može stvoriti spajanjem kreativnosti i tehnologije, pa je izgradio kompaniju u kojoj su stvaralački iskoraci bili kombinovani sa izvanrednim inženjerskim dostignućima. Džobs je umeo da dovede ljude oko sebe do besa i očajanja. Ali njegova ličnost i proizvodi bili su isprepletani, baš kao što je to slučaj s Eplovim hardverom i softverom. Njegova izuzetna priča, ispripovedana u ovoj majstorskoj biografiji, ispunjena je lekcijama o inovacijama, liderstvu i vrednostima.

Iako je Džobs sarađivao u nastanku ove knjige, nije zahtevao da ima kontrolu nad onim što će biti napisano; ništa nije zabranio, štaviše, podsticao je ljude koje je poznavao da govore iskreno. „Uradio sam mnogo stvari kojima se ne ponosim“, rekao je. „Ali u mom ormaru nema takvog prljavog veša koji niko ne bi smeo da pronađe.“

Kao svedok Džobsove borbe sa bolešću, autor je shvatio koliko je njegova ličnost utisnuta u stvari koje je on stvorio. Njegove strasti, demoni, želje, talenat za umetnost, vragolija i opsednutost kontrolom usko su povezani sa njegovim pristupom poslu. Ajzakson je tako odlučio da pokuša da napiše njegovu priču u formi kreativnog poslovnog slučaja.

Autor knjige Volter Ajzakson, generalni direktor Instituta Aspen, bio je predsednik CNN-a i glavni urednik Tajma. Napisao je knjige Ajnštajn: život i univerzum, Bendžamin Frenklin: jedan američki život, i Kisindžer: biografija, a zajedno sa Evanom Tomasom napisao je knjigu Mudraci: šest prijatelja i svet koji su stvorili.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime