64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće održan od 20. do 27. oktobra 2019. Pod sloganom „Pismo = glava„, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma ove godine je Egipat.

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje zbirke najnovijim naslovima.

Novoizabrani predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Duško Kovačević, prisetio se prvog dolaska na Sajam knjiga, kada je u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu. Izrazio je nadu da će te da će i ove godine autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na praznik knjige.

“Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja”, zaključio je Kovačević.

Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a eminentni reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike. Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Posetioci će moći da vide i nekoliko većih izložbi.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Egipta, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Na oko 30.000 kvadratnih metara najveći domaći izdavači predstaviće najnovija izdanja. Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. Biće organizovani književni susreti sa piscima, izdavačima, knjižarima, bibliotekarima, naučnim radnicima.

Biće priređeni i kvalitetni programi za najmlađe posetioce.

Svakog dana, od ponedeljka do subote od 14.00 i 15.00, u dečjoj sali za promocije biće održane tematske tribine i susreti najmlađih čitalaca sa našim najznačajnijim piscima za decu.

Tradicionalni Školski dan biće ulepšan dečjim čitalačkim časom. Učenici osnovnih škola recitovaće stihove i bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, gostovaće Ljubivoje Ršumović kao i poznati strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime