Ljubitelji savremene književnosti moći će da uživaju u prvom romanu Filipa Grbića pod nazivom Ruminacije o predstojećoj katastrofi u novom izdanju Vulkan izdavaštva. Za svoj književni prvenac, o kojem svi i dalje pričaju, Filip je osvojio prestižnu Nagradu „Miloš Crnjanski“.

Postavivši u središte duševnog života svojih junaka osećanja straha i neuroze, emotivne prenapregnutosti i istovremene ispražnjenosti, roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dotakao je jedno od najznačajnijih svojstava moderne stvarnosti. Junaci ovog romana, stanovnici Beograda, mladi i bespomoćni, nervozni i nasilni, u kolopletu dosade i droge, nasilja i seksa, sugestivno dočaravaju kolorit jednog doba praznine. Na dnu prikazane višestruke razrovanosti ljudske duše i životnih okolnosti prepoznatljiv ostaje jedan trag sentimentalnosti: kao jedva vidljiva svetlost sa dna provalije. Taj sentimentalni ton kao da naznačuje sačuvane mogućnosti nečega što je naizgled nestalo: simpatije i osećanja bliskosti između muškarca i žene, koji, međutim, nisu poslednja reč pripovedanja nego poslednje iskušenje.

O Grbićevom romanu govorili su mnogi poznavaoci pisane reči, među kojima je i istoričar književnosti, filozof, profesor i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog Milo Lompar. Profesor Lompar smatra da je Grbić romanom ostvario komunikaciju tri različita sloja: tanane psihološke mreže koja ispunjava likove, dinamičnog zapleta koji ih postavlja u situacije i time otkriva u činjenju a ne samo u razmišljanju i razvijene intelektualnosti, koja daje smisaonu perspektivu likovima i situacijama.

Autor Filip Grbić rođen je 1984. godine u Beogradu. Posle završene Treće beogradske gimnazije diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje filozofiju, radi kao bibliotekar i bavi se književnim prevođenjem. Za roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio je Nagradu „Miloš Crnjanski“ za 2016. i 2017. godinu, a za drugi po redu roman, Prelest, Nagradu „Branko Ćopić“.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime