“Kada bih mogao da udarim dlanom o dlan i spalim sve telefone sa kamerom, kunem vam se, učinio bih to”, tvrdi pisac Džordž R.R. Martin, autor popularnog književnog serijala “Pesma leda i vatre”, na osnovu kojeg se snima serija “Igra prestola”, prenosi B92.

U razgovoru za britanski Gardijan pisac se krajem sedmice požalio kako od početka snimanja serije više ne može da izađe iz svog doma, a da ga ne opseda gomila obožavalaca kako njegovih knjiga, tako i popularne HBO-ove serije.

“Kada bih mogao da udarim dlanom o dlan i spalim sve telefone sa kamerom, kunem vam se, učinio bih to”, izjavio je Martin.

On je protekle sedmice govorio na festivalu u Edinburgu, gde je sa nostalgijom govorio o ne tako dalekim vremenima.

“Svega tri, četiri godine ranije moja supruga i ja smo mogli opušteno da slušamo ulične muzičare, da idemo u pozorište”, kazao je Martin. “Tokom cele nedelje boravka u Edinburgu tada bi me prepoznale svega tri osobe i ja bi him rado podelio autograme.”

Situacija je danas znatno drugačija, čemu je delimično zaslužan i sam pisac, koji se sve češće pojavljuje u javnosti i koristi svaku priliku za promociju svojih knjiga.

“Danas me tri, četiri osobe prepoznaju u svakom kvartu. Više nigde ne mogu da izađem. Ne mogu da šetam ulicama”, kazao je Martin.

“Divno je što imam toliko čitalaca i obožavalaca, koji su uglavnom veoma fini ljudi i govore mi kako vole knjige i seriju. Ali, njih je toliko mnogo, ne vidim kraja tome”, požalio se on.

U velikom intervjuu objavljenom u nedeljnom izdanju britanskog lista Martin je govorio i o pritiscima sa kojima se nosi prilikom pisanja nove knjige, koja se željno iščekuje širom sveta.

“Moj izdavač želi tu knjigu, HBO želi tu knjigu, baš kao i čitaoci. Ali niko je ne želi više nego ja. Ipak, kada izvagam sav taj pritisak, moram da budem svestan da će me na kraju ceniti samo na osnovu mojih knjiga. Ako ovi romani budu čitani i za pedeset godina, niko neće reći: ‘Ono što je dobro u šestoj knjizijeste to što je poštovao rok kod izdavača.’ Važnije je kako na kraju ispadne cela priča.”  photo: Gage skidmore

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime