Bili smo tako lepi je priča neverovatne snage i lepote, maestralno istraživanje onoga što se dešava kada se bezobzirna težnja za profitom, u kombinaciji sa duhom kolonijalizma, sukobi sa rešenošću jedne zajednice da sačuva zemlju svojih predaka i slobodu svog naroda. Iako je roman elegija izgubljenoj zemlji, on je takođe proslava nečeg neopipljivog, uhvaćenog u glasu jedne generacije koja je verovala u obećanja. Ovo je priča o prelepoj i hrabroj devojci, spremnoj da učini sve da spase svoju porodicu.

Kroz retku alhemiju, višestruko nagrađivana autorka Imbolo Mbue prepliće specifičnost dokumentarnog filma sa univerzalnom parabolom u knjizi koja će probuditi savest svakog čitaoca.

Izlivanjem nafte iz starog, zarđalog cevovoda, njive u Kosavi, malom afričkom selu, postale su neplodne. Voda za piće postala je otrovna. Stanovnici sela slušaju prazna obećanja da će sve biti očišćeno i da će dobiti novčanu odštetu. Korumpirana vlada, na čijem je čelu drski diktator, služi samo sopstvenim interesima.

Kada više nisu imali izbora, ljudi su odlučili da uzvrate udarac. Njihova borba trajaće decenijama i skupo će je platiti.

Tokom predsedničke kampanje u Americi 2016. godine, Imbolo Mbue je objavila svoj prvi roman o Afrikancu koji se bori da postane američki državljanin. Podstaknuta sopstvenim iskustvom kao imigrantkinja iz Kameruna, podarila nam je jedan od najsvetlijih i najdirljivijih romana koji istražuje mračnu stranu američkog sna, žrtve koje imigranti moraju podneti da bi osigurali navodno bolji život za svoje porodice.

Njena nova knjiga Bili smo tako lepi rođena je iz sasvim drugačijeg sna, prerastajući u bolnu sagu o borbi jednog malog sela ne samo protiv jedne korporacije već i protiv samog neokolonijalizma.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime