Izdavačka kuća Laguna objavila je neobičnu knjigu „Račun“ švedskog autora Jonasa Karlsona, koju je sa švedskog prevao Nikola Perišić.

Posao sa nepunim radnim vremenom u video-klubu, povremeno društvo nekolicine prijatelja i neambiciozna dnevna rutina koja se u najvećem broju slučajeva završava picom i gledanjem filma u svom jednosobnom stanu u Stokholmu. Tako izgleda život našeg junaka sve dok mu ne stigne misteriozni račun. Prema tom računu koji mu šalje državni organ zadužen da prati koliko sreće ljudi dožive u životu od njega se zahteva da plati astronomski iznos od 5,7 miliona kruna. To je cena svega što je doživeo u životu, kao i za svu sreću koju je ikada upoznao. Ali kako su ovom čoveku, skromnom filmskom zaluđeniku kome treba tako malo da bude zadovoljan, a pritom nema velikih snova niti očekivanja, mogli da zaračunaju ovako mnogo? Da li je u pitanju prevara? Dok pokušava da otkrije zašto je dobio milionski račun, upoznaće devojku iz firme za naplatu dugova…

Minimalističan, nadrealan i veoma originalan, „Račun“ je dragulj savremene književnosti koji dovodi u pitanje ono što nazivamo srećom, kao i način na koji je merimo. Ova knjiga, ispunjena zavodljivim humorom i oštrim zapažanjima o ludostima našeg doba, ujedno je i dirljiva ljubavna priča koja će promeniti način na koji posmatramo svoj život.

U romanu će čitaoci naići i na neočekivanu zanimljivost, naime, omiljena scena junaka romana „Račun“ je iz filma „Most“ sa Batom Živojinovićem, scena zahvaljujući kojoj će pronaći ljubav.

Jonas Karlson (1971) piše drame i kratku prozu. Kao jedan od švedskih najistaknutijih glumaca, Karlson je glumio u pozorištu i u nekoliko priznatih filmova i TV serija. 2005. Karlson je debitovao kao dramski pisac i dobio odlične ocene, i kritike i publike. Zatim je počeo da piše i prozna dela. Dosad je objavio dva romana i tri zbirke priča.