Saramago je sa mnogo ljubavi i umetničkog opažanja opisao Portugal, onako kako samo jedan izuzetan pisac može da predstavi svoju zemlju. U knjizi ima 12 prelepih fotografija Dragoljuba Zamurovića.

Ova knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gde se uvek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada. Putnik ističe da nije tu kako bi davao savete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovde naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika.

Dugoočekivan Saramagov naslov obogaćen je uvodom u vidu putopisnog zapisa Ive Andrića o Portugalu, što srpsko izdanje „Putovanja kroz Portugaliju“ čini jedinstvenim na svetu.

Žoze Saramago (1922– 2010), portugalski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Svoj prvi roman „Zemlja greha“ objavio je 1947. Bavio se i novinarstvom i prevođenjem i posle pauze od skoro 25 godina, pisanju se vratio 1971. „Pričama s ovog i s onog sveta“. Zatim su usledije priče „Putnička torba“, putopis Putovanje kroz Portugaliju i mnoga druga dela. Pre dodeljivanja Nobelove nagrade 1998, dobio je 1995. Kamoišovu nagradu, najprestižniju nagradu za pisce portugalskog književnog izraza.

Pored „Putovanja kroz Portugaliju“ i ostalih Saramagovih dela, „Putovanje jednog slona“, „Jevanđelje po Isusu Hristu“, „Smrt i njeni hirovi“, i sve druge naslove izdavačke kuće Laguna, možete pronaći u Laguninom Klubu čitalaca u Resavskoj 33, u svim objektima knjižarskog lanca DELFI, u Kralja Milana 6, u knjižari DELFI SKC, u Makedonskoj 12, Bulevaru kralja Aleksandra 92, Bulevaru kralja Aleksandra 146, Glavnoj 20 u Zemunu, Vareškoj 4 (Miljakovac), Požeškoj 118a (Banovo brdo), u knjižarama na Novom Beogradu u Immo outlet centru i Super Veru u Milutina Milankovića 86a, knjižari u TC Zira, knjižari na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u knjižarama u Subotici, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Podgorici, Banja Luci.

Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mejl na [email protected] dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mejlove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime