Koliko daleko biste otišli zarad života koji ste oduvek želeli? Da li ste spremni da preispitate dvosmislenu prirodu identiteta i moćnu, izuzetno opasnu snagu ambicije? Vulkan izdavaštvo vam predstavlja uzbudljiv psihološki triler Pseudonim Aleksandre Endruz o našoj ličnosti koju predstavljamo svetu i potrebi da budemo prihvaćeni i da nam se dive. Pronicljivi čitaoci misterija sigurno će u zbrci obmane i dvostrukog ukrštanja predvideti jedno ili dva iznenađenja, ali nikako sva.

Ko je Mod Dikson? Samo dve osobe na svetu to znaju. Jedna je spisateljica koja se krije iza ovog pseudonima, druga je Greta Frost, njen agent. Čim je objavljen, roman Mod Dikson postao je izdavački fenomen, a njeno je ime sada svima na usnama. Spekulacije o njenom identitetu nadmašuju samo iščekivanje njene sledeće knjige.

Ubrzo će, međutim, još neko saznati njen pravi identitet. Mod je potreban pomoćnik i tako se, nakon pažljivog odabira, mlada Florens pojavljuje u njenoj izolovanoj seoskoj kući. Florens gori od želje da i sama postane pisac i ne može da veruje da joj se ukazala prilika da radi za „Mod Dikson“. Dok prati Mod na putovanju u Maroko, usred živopisnih ulica Marakeša i vetrovitih plaža na obali, crvenih zalazaka sunca i dugih večernjih razgovora uz viski, Florensin život konačno postaje dovoljno zanimljiv da je inspiriše za pisanje sopstvenog romana.

Ali jednog jutra budi se u bolnici, bez sećanja, i javlja joj se opasna misao. Šta ako je sada na nju red da postane Mod Dikson i uzme ono o čemu je oduvek sanjala: slavu, bogatstvo i priliku da piše? Tamo gde postoji razočaranje, postoji i prilika. Ona veruje da joj univerzum konačno pruža veliku šansu. Jer sve što je ikada želela bio je drugačiji život. Opčinjena sopstvenom ambicijom, Florens je suočena sa izborom. Prevrtljiva i amoralna, naša antiheroina spremna je za krađu, ali ne zna da tajnama Mod Dikson tu nije kraj.

Od njujorških planina Ketskil do kaleidoskopskih i zagonetnih ulica Maroka, ovaj uzbudljivi roman o identitetu prati život dve žene koje odbijaju da se pomire sa realnom budućnošću. U borbi za nagradu i život kakav osećaju da zaslužuju, gube moralni kompas, dok iz ambicije koja mnogo više liči na očaj nastoje da promene sebe. One menjaju uloge sve dok se narativ ne pretvori u borbu u kavezu iz koje će samo jedna izaći kao pobednica.

„Elena Ferante je pokrenula ideju za Mod Dikson. Fascinirala me je globalna opsesija njenim identitetom, koja je dostigla maha nakon objavljivanja njenih napuljskih romana. Ali Modina ličnost, arogantna i nemilosrdna, moja je kreacija. Ona je ekstremnija verzija ambiciozne žene čije se samopouzdanje zgrušava u nešto mnogo mračnije. Niko ne bi trebalo da se ugleda na nju, ali ona nas podseća na to koliko oslobađajuće može biti kada prestanemo da brinemo o tome šta drugi ljudi misle o nama.“ – Aleksandra Endruz

Triler Pseudonim, koji su New York Times, NPR, New York Post, Entertainment Weekly i CrimeReads proglasili knjigom godine, potražite na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime