Promocija antologije Bronzani vek Svetislava Travice održaće se u utorak 6. decembra u 12 sati u Srpskom književnom društvu, Francuska 7. Učestvuju Nenad Milošević i Svetislav Travica.

Bronzani vek ruske poezije smešten je u istorijskom periodu između smrti Staljina i raspada Sovjetskog saveza i on podrazumeva „drugu literaturu“, samizdatsku, neoficijalnu, necenzurisanu i avangardnu, drugačije rečeno, podrazumeva poeziju koja je – sve što nije socrealizam i sve što nije „sovjetsko“.

Bronzani vek ruske poezije je, istovremeno, estetska i kulturna pojava opoziciona umetnosti i kulturi sovjetske epohe, jer se razvijala u pod- 8 zemlju, u samizdatskom iskustvu, u uslovima cenzure, dogmatizma, lakirovke stvarnosti i sivila tematike. Na prelomu stoleća, dakle, poezija postaje vesnik promena, moćni talas uspona i procvata poetske slobode i moderne imaginacije. (iz pogovora) Od Kropnivickog do Senj Senjkova, od pesnika rođenog krajem devetnaestog veka do pesnika rođenog krajem šezdesetih godina dvadesetog veka antologija Svetislava Travice obuhvata desetine, našoj publici, a i u samoj Rusiji malo poznatih, gotovo nepoznatih pesnika koji velikoj ruskoj modernoj poeziji daju jedan sasvim drugačiji kontekst.

Među tim andergraund pesnicima nalazi se i nobelovac Josif Brodski!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime