Jednog jutra u Estoniji, Alida Tru u svom dvorištu pronalazi polumrtvu devojku i odlučuje da joj pomogne, ne znajući da će se zbog toga njen život sasvim izmeniti. Zara, žrtva trgovine ljudima, pobegla je od svojih izrabljivača i nije se slučajno obrela pred Alidinom seoskom kućom. Budući da su dve žene povezane sponama dubljim i bolnijim nego što isprva misle, njihov susret postaje borba sa sramnim, mračnim, neizgovorenim tajnama prošlosti.

Pročišćenje je izuzetna priča o dubokim posledicama srama, koja kroz sudbinu Alide i Zare prikazuje težinu života u dvadesetom veku, od Drugog svetskog rata i sovjetske okupacije Estonije do početka perioda tranzicije.

Sofi Oksanen (1977) je studirala dramaturgiju i književnost. Prvim romanom Staljinove krave (2003), čiji je junak devojka s poremećajem u ishrani, vinula se među najuticajnije mlade finske autore. Dve godine kasnije, objavila je roman Bejbi Džejn, u kojem govori o anksioznosti i nasilju u lezbijskim vezama. Njena prva drama Pročišćenje, postavljena je na repertoar Finskog narodnog pozorišta 2007. Godinu dana kasnije, napisala je istoimeni roman, koji je postao međunarodni bestseler.
 

 

Čarobna knjiga i Domino Magazin poklanjaju sve tri knjige. Troje čitalaca koji pošalju mail sa svojom adresom na knjige @ dominomagazin.com dobijaju knjigu poštom. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mailove

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime