Knjige nastale iz pera čuvenog Irvinga Stouna Dubina slave I i II očaraće ljubitelje impresionizma. Priča o životu izvanrednog Kamija Pisaroa, čoveka koji je ispisao istoriju impresionizma, doneće sasvim nov pogled na svet umetnosti. U pitanju je intrigantna pripovest o ovom briljantnom i plodnom slikaru, jednom od začetnika impresionizma, ali i zadivljujuće svedočanstvo o raznolikosti talentovanih pojedinaca sa kojima je delio život, prijateljstvo i ljubav prema umetnosti.

U veličanstvenim delima Dubina slave I i II autor govori o žestokoj borbi čoveka čija strast prema umetnosti i životu nikada nije posustajala, poput svetionika koji mu je davao snagu i hrabrost i u najtežim trenucima, oblikujući svaki aspekt njegovog postojanja. Prvi deo knjige Dubina slave posvećen je životu Kamija Pisaroa: njegovoj umetnosti, porodici koja ga je odbacila zbog njegovih izbora, danima provedenim u slikanju u prirodi, nevoljama, bedi i tek ponekim trenucima bezbrižnosti, ali i velikoj ljubavi prema jednoj ženi uprkos strogim društvenim konvencijama. U drugom delu, Kamijev život posmatramo iz drugog ugla, kao i njegovu povezanost sa velikim umetnicima, među kojima su: Mone, Dega, Renoar, Mane, Sezan, Gogen, Van Gog, Bodler, Zola i mnogi drugi. Svi ovi slikari, pisci, trgovci umetninama bili su važne figure francuske umetničke scene te epohe, a mnogima od njih je dobrodušni i plemeniti Pisaro pomagao da usavrše tehniku i nesebično nudio hranu i krov nad glavom. Međutim, umesto romantične vizije boemskog života Monmartra i leve obale Sene, na stranicama drugog dela knjige Dubina slave teško se mirimo s omalovažavanjem i siromaštvom impresionista, čija se veličanstvena, drugačija dela nisu uklapala u zastarela merila kritike i publike. Tek nakon mnogo godina njihova upornost će se isplatiti, a javnost će najzad priznati vrednost njihovih dostignuća i početi da posmatra svet očima impresionista.

Autor Irving Stoun bio je američki pisac, poznat po svojim biografskim romanima slavnih ličnosti. Od majke je nasledio strast za čitanjem i obrazovanjem. Dobio je titulu magistra iz oblasti pisanja, umetnosti i nauke na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji. Vulkan izdavaštvo je ranije objavljivalo dela ovog autora, među kojima su: Grčko blago, Žudnja za životom, Agonija i ekstaza i Stradanja duše.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime