U izdanju Lagune nedavno se pojavio još jedan roman za sva vremena u ediciji Klasici svetske književnosti. „Poslednje skretanje za Bruklin“ je drama o Bruklincima koji žive na socijalnoj margini posle Drugog svetskog rata, pisan jezikom koji odslikava autentični govor junaka.

Ovaj klasik posleratne književnosti upečatljiv je portret siromašnih, obespravljenih, beskućnika i bludnica pisan divljom i zastrašujućom snagom i sirovim, realističnim jezikom pravih Bruklinaca. Malo je romana koji su pobudili toliko kontroverze koliko ovo Selbijevo nesporno remek-delo. Često opisivano kao pakleno i opsceno, ono pripoveda o Njujorčanima koji su na svakom uglu susretali samo najgore ljudske patnje. Ipak, u tim napaćenim životima ima trenutaka ispunjenih izuzetnom nežnošću. Džordžeta, transvestit koji se zaljubljuje u bezosećajnu bitangu i Hari, vođa radničkog štrajka koji svoje najiskrenije želje skriva iza prostačke muževnosti, nezaboravne su literarne kreacije, a „Poslednje skretanje za Bruklin“, roman koji ni današnjim čitaocima ne izgleda ništa manje silovit nego kada je prvi put objavljen.
Hjubert Selbi (1928–2004) jedan je od najpoznatijih američkih pisaca dvadesetog veka. Rođen je u Bruklinu. U svojoj petnaestoj godini napušta školovanje i prijavljuje se u Trgovačku mornaricu. Ubrzo oboljeva od tuberkuloze i biva otpušten iz službe. Narednih nekoliko godina provodi po bolnicama u borbi za život. Konačno otpušten sa lečenja shvata da je bez obrazovanja, bez zanimanja i narušenog zdravlja zbog kojeg ne može da se bavi čak ni fizičkim poslovima. Podstaknud od strane prijatelja iz detinjstva počinje da piše.

Prve priče objavljene su mu pedesetih godina prošlog veka ali pravu književnu pažnju na sebe skreće svojim prvim romanom, „Poslednje skretanje za Bruklin“. Ovaj roman, kao i njegovo drugo remek-delo, „Rekvijem za jedan san“, ekranizovani su za Selbijevog života.

„Poslednje skretanje za Bruklin“ kao i sve druge naslove izdavačke kuće Laguna, možete pronaći u Laguninom Klubu čitalaca u Resavskoj 33, u svim objektima knjižarskog lanca DELFI, u Kralja Milana 6, u knjižari DELFI SKC, u Makedonskoj 12, Bulevaru kralja Aleksandra 92, Bulevaru kralja Aleksandra 146, Glavnoj 20 u Zemunu, Vareškoj 4 (Miljakovac), Požeškoj 118a (Banovo brdo), u knjižarama na Novom Beogradu u Immo outlet centru i Super Veru u Milutina Milankovića 86a, knjižari u TC Zira, knjižari na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u knjižarama u Subotici, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Podgorici, Banja.

Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mejl na knjige@ dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mejlove.