Rebeka Monro ima trideset godina i radi na univerzitetu. Udata je za Alistera Betertona, genetičara za koga je DNK sve. Rebeka duhovito, zanimljivo, dosetljivo i sa finim osećajem za humor pripoveda o svojoj porodici tri generacije unazad. Hronološki, roman se odvija u tri vremenske ravni: četrdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, i u sadašnjosti, a epizodno se javljaju različiti vremenski periodi pomešani kao karte u špilu – nikada se ne zna za kojom kartom će autorka posegnuti. Porodičnu istoriju Rebeka priča oslanjajući se na pisana dokumenta i sopstveno raspitivanje i istraživanje za ono čemu nije prisustvovala.

Na jednom nivou, knjiga je samo još jedna u nizu knjiga o mentalno poremećenim majkama i haosu koji one prouzrokuju, po tome kako Rebeka opisuje manično-depresivne cikluse svoje majke Dorin, od meseci koje provodi u krevetu do perioda frenetične aktivnosti. Ali kada Kadvaladerova krene po Rebekinom porodičnom stablu, ona veoma veštim povezivanjem prošlosti i sadašnjosti stvara životno, uverljivo nasleđe svojih protagonista baveći se pritom univerzalnim temama kao što su identitet, lojalnost, predrasude i čudne neuhvatljive niti koje sve nas povezuju.

 

 

Portalibris i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mail na [email protected] dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mailove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime