Najvećem svetskom sajmu knjiga u Frankfurtu predsatviće se 7.000 izlagača iz 110 zemalja sveta.

Izdavači i knjižari na sajmu rade teško “kako bi vratili knjigu ljudima”, rekao je u utorak Hajnrih Ritmiler, čelnik Nemačkog udruženja izdavača i knjižara, prenela je agencija HINA.

Organizatori navode da Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri odsto više izlagača nego prošle. Prošle godine sajam je posetilo više od 250 hiljada ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Nemačkoj je opala za 1,1 odsto ove godine, dok su 2017. prihodi opali na 9,13 milijardi evra, odnosno za 1,6 odsto u odnosu na godinu pre.

Usprkos smanjenju prihoda, Ritmiler je rekao da bi izdavačka industrija mogla da osetiti novu promenu navika kupaca, nabolje.

“Čak i otpadnici od knjige, cene knjige i osećaju žudnju za njima”, rekao je Ritmiler.

“Međutim, u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave, čitaju manje”, dodao je on.

Sajam se za posetioce otvara sutra, u sredu, kada će predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer učestvovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u “olujnim vremenima”.

Sedamdeseti Frankfurtski sajam knjiga zatvara se u nedelju, 14. oktobra.

Frankfurtski sajam knjiga ima korene u srednjem veku. Pijaca u tom gradu je dugo bila i prometno tržište rukopisa. Preteču sajma knjiga dvojica štampara su prvi put priredila još 1454. godine, nedugo pošto je u obližnjem Majncu Johanes Gutenberg izumeo štamparsku mašinu. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime