Džon Stajnbek (1902 – 1968) bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih američkih pisaca. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1962. Najpoznatiji je po romanima „O miševima i ljudima“, „Plodovi gneva“, „Istočno od raja“ koje je nedavno ponovo objavila Laguna.

Stajnbekovo kapitalno delo ovenčano Pulicerovom nagradom „Plodovi gneva“ oduševilo je i razbesnelo milione čitalaca. Roman je prvi put objavljen 1939. u SAD-u dok je još uvek trajala Velika depresija. Radnja prikazuje kako farmere u Americi 30-ih godina umesto boljeg života čeka siromaštvo, beskućništvo, brutalna eksploatacija i nasilje od strane vlasnika voćnjaka koji uživaju u jeftinoj radnoj snazi. Ova potresna priča o siromašnoj farmerskoj porodici je odličan portret sukoba između moćnih i nemoćnih, burne reakcije jednog čoveka na nepravdu i stoičku snagu jedne žene.

Amerika tridesetih godina XX veka. Nakon katastrofalnih peščanih oluja i suša koje su im uništile useve, farmeri iz Oklahome i susednih država proterani su sa zemlje i pušteni da lutaju drumovima u potrazi za poslom. Među njima je i porodica Džoud, koja se sa ostalima zaputila u plodne doline Kalifornije pokušavajući da nađe mesto pod suncem. U Kaliforniji, međutim, pridošlicama je jednako teško: posla nema, kada ga i ima, nadnice su bedne, a došljaci su sve samo ne dobrodošli…

Ovaj roman velikog američkog književnika odmah po objavljivanju uzburkao je javnost i čak razbesneo deo publike zbog opisa ruralne sirotinje, te bio zabranjen u raznim delovima SAD, uključujući Kanzas i Kaliforniju. S druge strane, privukao je ogromnu pažnju i postao jedna od najčitanijih knjiga XX veka, knjiga koja i danas ima uticaja jer se svet nije mnogo promenio.

Godine 1940. snimljen je i film po ovom romanu u režiji Džona Forda. Dobio je dva Oskara. Ulogu Toma Džouda igrao je Henri Fonda, a uskoro možemo očekivati i novu filmsku adaptaciju Stivena Spilberga.

Ovu knjgu kao i ostale naslove izdavačke kuće Laguna, možete pronaći u Laguninom Klubu čitalaca u Resavskoj 33, u svim objektima knjižarskog lanca Delfi u Kralja Milana 6, u knjižari DELFI SKC, u Makedonskoj 12, Bulevaru kralja Aleksandra 92, Bulevaru kralja Aleksandra 146, Terazijama 38, Glavnoj 20 u Zemunu, Vareškoj 4 (Miljakovac), Požeškoj 118a (Banovo brdo), Stanoja Glavaša 1, u knjižarama na Novom Beogradu u Immo outlet centru i Super Veru u Milutina Milankovića 86a, knjižari u TC Zira, knjižari na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u knjižarama u Pančevu, Novom Sadu, Kruševcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Užicu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Loznici, Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Podgorici, Banja Luci, Tuzli, Sarajevu. Sve knjige su dostupne i on-line na adresama www.laguna.rs i www.delfi.rs. 

Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mejl na [email protected] dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mejlove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime