Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se zasniva na veštačkoj inteligenciji na njihovom radu.

Grupa istaknutih književnika, uključujući Džona Grišama, Džonatana Franzena, Džordža Sondersa, Džodi Pikol, Džordža R.R. Martina i Elin Hilderbrand, pridružila se pravnoj borbi protiv OpenAI-ja, tvrdeći da je prekršila njihova autorska prava korišćenjem njihovih knjiga za treniranje svog popularnog ChatGPT četbota.

“Uspeh i profitabilnost OpenAI-ja zasnovani su na masovnom kršenju autorskih prava bez ijedne reči dozvole ili trunke naknade vlasnicima autorskih prava”, stoji u tužbi.

U tužbi, koja je podneta Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug Njujorka, navodi se da, iako OpenAI javno ne objavljuje koje radove koristi za treniranje svojih modela, kompanija je priznala da koristi materijal zaštićen autorskim pravima.

U tužbi se takođe navodi da je OpenAI-jev ChatGPT sposoban da proizvede skraćene verzije knjiga koje uključuju detalje koji nisu dostupne u recenzijama ili na drugim mestima na internetu, što sugeriše da je osnovni program učitavao knjige u celini.

Glasnogovornik OpenAI-ja je rekao da kompanija poštuje prava autora i “vodi produktivne razgovore s mnogim kreatorima širom sveta, uključujući i Udruženje autora”.

Izvršna direktorka Udruženja autora Meri Rasenberger izjavila je da autori “moraju da imaju mogućnost da kontrolišu da li će i kako njihova dela koristiti generativna veštačka inteligencija” kako bi “sačuvali našu književnost”.

Osim OpenAI-ja koji podržava Microsoft, slične tužbe su u toku protiv Meta Platforms i Stability AI zbog podataka korišćenih za treniranje njihovih AI sistema. izvor: b92