Ovo je reč godine

Prema Oksfordskom rečniku

Oksfordski rečnik je objavio reč godine.

I to je ovog puta „post-truth“ (naknadna istina).

Ta reč odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, kao što je sada, posle odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EU) i posle pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, koju mnogi nisu očekivali.

„Post-truth“ se koristi kao pridev i odnosi se „na okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manji uticaj na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i reakcije u društvu, ili lični i pojedinačni stavovi“.

Izraz „naknadna istina“ je 2016. godine postao „glavna reč u političkim komentarima i koršćena je 2.000 odsto više nego prethodnih godina, u kontekstu Bregzita i Trampove pobede“, naveli su lingvisti.

Zanimljivo je da je reč prvi upotrebio pokojni srpsko-američki dramski pisac, scenarista i romansijer, dobitnik Oskara Stiv Tešić (1942-1996).

U članku u časopisu „Nejšn“ (The Nation) o američkom skandalu Iran – Kontra i o ratu u Persijskom zalivu, Tešić je napisao: „Mi, kao slobodni ljudi, slobodno smo odlučili da hoćemo da živimo u nekakvom postistinskom svetu“.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *