Najpoznatiji distopijski roman “1984” autora George Orwella koji govori o totalitarnom režimu iz budućnosti i o pojedincu koji pokušava da živi unutar tog režima, našao se na šestom mestom Amazonove bestseller liste. A to je dosta visoko za knjigu staru 70 godina.

Popularnost romana dolazi nekoliko dana nakon što je Bela kuća izrazila ogorčenje medijskim izveštajima i optužila medije da su podcenili broj ljudi na inauguraciji novoizabranog predsednika Donalda Trampa.

“Smatraćemo novinare odgovornim. Ovo je bila najposećenija inauguracija u istoriji”, rekao je portparol Bele kuće Sean Spicer u jednoj od nekoliko izjava koje su u suprotnosti s fotografijama i statistikama.

Trampova savetnica Kellyanne Conway je na tvrdnju voditelja NBC-a da je Spicer lagao uzvratila da je on samo ponudio alternativne podatke, a upravo ta fraza podseća na Orwellovo “Ministarstvo istine” koje se bavi lažima i propagandom.

Ipak, ovo nije prvi put da je roman “1984” doživeo porast prodaje u poslednjih nekoliko godina. Knjiga je postala veoma popularna i prodavana i 2013. godine nakon što je Edward Snowden otkrio masovne razmere špijunaže američke vlade.

Roman “1984” je prvi put objavljen 1949. godine, a opisuje buduće autoritativno društvo. Reč je o jednom od najuticajnijih romana dvadesetog veka.

Radnja romana dešava se u superdržavi Oceaniji u kojoj je ograničena sloboda mišljenja. “1984” u prvi plan stavlja uticaj sveprisutnog nadzora države i korišćenja propagande u istinitost svemoćnog vođe poznatog kao “Veliki brat”.