Početak godine uvek je prilika da se sumira prethodna i sagleda koji naslovi su najviše privlačili pažnju čitalaca. Laguna je objavila spisak najtraženijih naslova.

Šestu godinu zaredom najtraženija je knjiga Jelene Bačić Alimpić, ovoga puta novi roman „Neki drugi život“. Čak deset knjiga domaćih autora našle su se na godišnjoj top-listi, što potvrđuje činjenicu da čitaoci u našoj zemlji vole dela domaćih autora. Među njima su Marko Vidojković sa romanom „Đubre“, Dejan Tiago-Stanković sa „Zamalekom“, ali i knjige iz domena publicistike, „Služba“ Gorana Živaljevića i „Beograd kroz ključaonice 100 kuća“ Nenada Novaka Stefanovića, jedina knjiga domaćeg autora koja se našla na top-listi a da je objavljena 2019. godine.

Najčitaniji strani pisci u našoj zemlji su Fredrik Bakman koji ima čak tri knjige na top-listi, baš kao i Peter Handke, verovatno najvoljeniji strani nobelovac kod nas.

Evo i kompletne top-liste za 2020:

„Neki drugi život“, Jelena Bačić Alimpić
„Uznemireni ljudi“, Fredrik Bakman
„Đubre“, Marko Vidojković
„Moravska noć“, Peter Handke
„Čovek po imenu Uve“, Fredrik Bakman
„Zamalek“, Dejan Tiago-Stanković
„Srpske zemlje pre Nemanjića – od 7. do 10. veka“, Marko Aleksić
„I grob i rob“, Vuk Drašković
„Služba“, Goran Živaljević
„Sapijens: Kratka istorija čovečanstva“, Juval Noa Harari
„Dukat za Lađara“, Dejan Stojiljković
„Medvedgrad“, Fredrik Bakman
„Beograd kroz ključaonice 100 kuća“, Nenad Novak Stefanović
„Do viđenja!“, Živojin Petrović
„E, zabole me – Suptilna umetnost življenja“, Mark Manson
„Sunčeva sestra“, Lusinda Rajli
„Kraljevstvo“, Ju Nesbe
„Veliki pad“, Peter Handke
„Kratko pismo za dugi rastanak“, Peter Handke
„Himerina krv: roman o Dučiću“, Slaviša Pavlović

U 2021. očekuju nas novi hitovi domaće i strane književnosti. Već u januaru stiže knjiga „M. Sin veka“, Antonija Skuratija, dobitnika nagrade Strega 2019. „Priručnik o slikanju i pisanju“ Žozea Saramaga prvi put se pojavljuje u prevodu na srpski u izdanju Lagune, takođe početkom godine, dok sa nestrpljenjem očekujemo „Život na našoj planeti“ Dejvida Atenboroa, autora BBC-jevih serija „Planeta Zemlja“ i „Živa planeta“. Od domaćih autora uskoro stiže „Austrijanka“ Zorana Milekića i roman Bojana Ljubenovića „Da je bolje, ne bi valjalo“. A ovo je samo početak.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime