Izdavačka kuća Booka objavila je knjigu Tomasa Ligotija „Nedovršeni posao“. Ovo je prvo delo kultnog američkog autora koje se pojavljuje na srpskom jeziku.

Kada nižeg menadžera Frenka Dominija iznenada degradiraju, a potom i otpuste s posla, čini se da u njegovoj ubeđenosti da ga proganjaju i te kako ima istine. Ali dok se on priprema da poravna račune s onima koje smatra odgovornim za svoje neprilike, slučajno nalazi saveznika u mračnoj i zlokobnoj sili koja mu daje natprirodne moći. Frenk se sveti na najstrašniji mogući način – ali kada jednom njegov posao bude dovršen, moraće za to da plati užasnu cenu.

Ovoj priči o korporativnom užasu suđeno je da postane kultni klasik, jer će demonska odmazda u njoj biti izuzetno bliska svakome ko je ikada bio nezadovoljan na svom radnom mestu. Tomas Ligoti je stvorio remek-delo savremenog užasa u kome će uživati ne samo zaljubljenici u žanr već i svi oni kojima je savremeno ustrojstvo sveta nedokučivo, a pravila i odnosi koji u njemu vladaju nepodnošljivi. 
Majstor horora i ljubimac publike sklone pesimizmu, nihilizmu i antinatalizmu za ovo delo je osvojio najcenjenije žanrovske nagrade.

Tomas Ligoti je kultni američki pisac horora, iako je možda previše jednostavno, skoro uvredljivo, nazvati ga samo autorom horora ili žanra. Njegova proza najblaže je okarakterisana kao „filozofski horor“. Poređen je sa Lavkraftom, ali i sa Edgarom Alanom Poom, Francom Kafkom, Brunom Šulcom i Tomasom Bernhardom. Višestruki je osvajač nagrade „Brem Stoker“ kao i nagrade Međunarodnog horor esnafa. Obavijen je velom misterije, ne pojavljuje se u javnosti i retko daje intervjue.

Mnogi autori mlađe generacije navode ga kao svog uzora, a njegov rad je označen i kao direktna inspiracija za scenario HBO serije „Pravi detektiv“ (True detective).

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime