Na svečanosti koja je upriličena 11. januara u Biblioteci grada Beograda, a povodom 91. rođendana ove značajne ustanove kulture, dodeljene su tradicionalne nagrade, među njima i Nagrada za najčitaniju knjigu stranog pisca u mreži Biblioteke grada Beograda u 2021. godini koja je pripala romanu Fredrika Bakmana „Moja baka vam se izvinjava“.

Nagradu je Dejanu Papiću, direktoru Lagune, uručila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.

Ova nagrada samo potvrđuje činjenicu da je Bakman najomiljeniji strani autor u našoj zemlji, a sve je počelo od romana „Čovek po imenu Uve“, koji je osvojio čitaoce širom sveta.

U romanu „Moja baka vam se izvinjava“ ispričana je priča o Elsi, koja ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja i jedina drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan.

Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura.

U prvih pet najčitanijih knjiga u 2021. po evidenciji Biblioteke grada Beograda nalazi se čak četiri u izdanju Lagune: „Čovek po imenu Uve“, Fredrika Bakmana, „Magbet“ Jua Nesbea i „#oteta“ Tonija Parsonsa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime