Nedavno je u izdanju Kreativnog centra objavljen izuzetno duhovit roman o neposlušnom nordijskom bogu Lokiju koji je prognan na Zemlju da živi kao jedanaestogodišnji dečak.

Pored njega, u romanu se pojavljuju i drugi junaci nordijske mitologije, danas veoma popularni među decom. Svi oni u romanu LOKI. Kako biti dobar – saveti neposlušnog boga na pristupačan način pokazuju da i oni najgori mogu da se poprave, pa čak i ako ih svi smatraju beznadežnim slučajem.

U protekle dve godine LOKI je preveden na više od 20 jezika, a samo u toku prvog meseca od objavljivanja u Velikoj Britaniji prodato je više od stotinu hiljada primeraka.

Loki

Loki, moćni bog prevare, prognan je na Zemlju. Osuđen je da živi kao jedanaestogodišnji dečak i Zemljani ga strašno smaraju! JADAN ON!

LOKI. Kako biti dobar – saveti neposlušnog boga je duhovita knjiga pisana u formi dnevnika nordijskog boga Lokija, koji putem crteža, stripa i pisanog teksta dočarava svoje dogodovštine na Zemlji.

Posle jedne šale koja je prelila čašu Loki je prognan iz Asgarda, staništa nordijskih bogova, i primoran da živi kao jedanaestogodišnji dečak na Zemlji. Biće mu dozvoljeno da se vrati u Asgard ako uspe da pokaže moralni napredak u roku od jednog meseca. U suprotnom, sleduje mu večnost u jami punoj zmija otrovnica.

Odin, vrhovni bog, strogo je zabranio Lokiju da koristi svoje božanske moći i primorao ga da beleži svoja iskustva u čarobni dnevnik koji ne dozvoljava zapisivanje laži. I tako se Loki, na Zemlji poznat kao Lijam Smit, strašno zlopati dok pokušava da zaradi pozitivne poene. Uprkos silnom trudu ređaju se samo kazneni poeni jer se njegova dobra dela mahom izjalove – što zbog prevarantskih instikata, što zbog potpunog nepoznavanja ljudi i njihovih osećanja.

Da bi mu pomogli, ali i da bi ga nadzirali, na Zemlju su uz Lokija poslati bog Hejmdal i divkinja Hirokin, kao i bog Tor. Uzevši ljudska obličja, oni glume porodicu – oca, majku i sinove. Dok su na Zemlji, ne smeju da koriste svoje strašne božanske moći. Lokija naročito nervira Tor, koji je takođe pretvoren u jedanaestogodišnjaka i pored koga Loki izgleda još jadnije.

Život na Zemlji za Lokija je strašan. Smrtno se dosađuje u školi, hrana mu je odvratna, fudbal ga ne interesuje, teško se oslobađa starih navika… Međutim, neobični događaji će ga malo-pomalo navesti da konačno počne da razlikuje dobro od lošeg, poverenje od prevare i prijatelje od neprijatelja.

Duhoviti opisi Lokijevih dogodovština na Zemlji propraćeni su ne manje duhovitim ilustracijama. Autorka Lui Stouvel svakodnevne zapise svog nezadovoljnog junaka začinjava oštrim crtežima božanstava i ljudskih bića, rukom ispisanim izlivima emocija i izdvojenim panelima stripova sa dosetkama u oblačićima.

Junaci nordijske mitologije, danas veoma popularni među decom, tu su da na pristupačan način pokažu da i oni najgori mogu da se poprave, pa čak i ako ih svi smatraju beznadežnim slučajem.

U protekle dve godine LOKI je preveden na više od 20 jezika, a samo u toku prvog meseca od objavljivanja u Velikoj Britaniji prodato je više od stotinu hiljada primeraka, te se ova knjiga našla na prvom mestu čuvene liste bestselera Nielsen BookScan! Posle ogromnog internacionalnog uspeha objavljen je i drugi deo serijala o Lokiju, dok je treći u pripremi.