Laguna i Domino Magazin preporučuju i poklanjaju četiri zanimljiva naslova za leto 2024.

Pax: Rat i mir u zlatno doba Rima, Tom Holand

Pax Romana je dugo bio istican i poštovan kao zlatno doba u istoriji ovog dela sveta. Na svom vrhuncu, Rimsko carstvo se protezalo od Škotske do Arabije i u njemu je živela verovatno četvrtina tadašnjeg čovečanstva. Bila je to jedna od najbogatijih i najopasnijih država koju je svet do tada video.

Počevši od 69. godine nove ere, u kojoj su četiri cara jedan za drugim vladala carstvom, a završivši se oko sedam decenija kasnije smrću Hadrijana, Pax predstavlja zaslepljujuću istoriju Rima na vrhuncu svoje moći. Od pozlaćene prestonice do oblasti izvan rimskih granica, istoričar Tom Holand prikazuje Rimsko carstvo u svoj svojoj predatorskoj slavi. Živopisne scene u knjizi ređaju se jedna za drugom: rušenje Jerusalima i Pompeje, izgradnja Koloseuma i Hadrijanovog zida, Trajanova osvajanja. Majstorski ocrtavajući živote Rimljana od robova do careva, Holand pokazuje kako je rimski mir bio plod vojnog nasilja bez presedana.

Zapanjujući portret vrhunca Rimskog carstva ujedno je i epska istorija vremena koje se pamti kao Pax Romana.

Nada, Ante Tomić

„Na početku bijaše brodolom iz kojeg je jedan mladić jedva izvukao živu glavu nasukavši se na obali mjestašca poznatog po zaštitnici svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali ovdje su se onda i druga čuda dogodila. Magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijelili postelju, Aco Stanković pojavio se na smokvi umjesto na televiziji… Samo Ante Tomić može izmisliti ovako urnebesan svijet a da u njega povjerujemo kao da je prepisan iz stvarnosti. Zato je Nada roman koji nam vraća nadu da se neke neželjene pojave u društvu mogu preobratiti na humor, da sretni krajevi postoje i izvan fikcije.“ – Marina Vujčić

Potraga za zlatnom strelom, Bojan Ljubenović

Prošle godine osnovac Ognjen je letnji raspust potpuno neočekivano proveo u Jabukovu, rodnom selu svog oca, gde je upoznao nove drugare i doživeo nezaboravne avanture otkrivajući tajne deke Gvozdena u starom, zaboravljenom koferu.

Ove zime veruje da će zimski raspust provesti u nekom popularnom skijalištu, ali ga porodični događaj ponovo dovodi u snežno Jabukovo, gde ga čekaju stari, dragi likovi Nidža Pritka, Mica Tetka, Cile Viljuška, Mile Upitnik, Ika Bajka, Iris Srna, Veca Veštica, ali i dva potpuno nova imena u družini. Zajedno sa njima Ognjen kreće u potragu za zlatnom strelom, simbolom hrabrosti i pobede, ali i zloslutne legende prepune opasnosti i izazova…

Zulejha otvara oči, Guzelj Jahina

Zulejha živi u tatarskom selu Julbaš. Udata je veoma rano. Vaspitana da bude pokorna i da služi, pokušava da preživi torture surovog supruga i pakosne svekrve. Iako trpi i trudi se da ispuni očekivanja, sudbina joj samo zadaje nove udarce.

U zimu 1930. godine Zulejhinog muža ubijaju komunisti pod optužbom da je kulak, a ona biva prognana u Sibir. Prisiljena je da se prilagodi strašnim životnim uslovima tajge uz obalu reke Angare. Začudo, novi uslovi izgledaju joj kao blagodet u odnosu na prethodni život. Logor u Sibiru postaće mesto gde će prvi put osetiti ljubav muškarca, gde će podići sina, gde će ostati.

Domino Magazin i Laguna poklanjaju po jedan primerak knjiga. Pošaljite poruku na knjige AT dominomagazin.com sa vašim podacima i knjigom koju želite. Čitaocima koji nisu dobili knjige nećemo odgovarati.

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.