Kreativni centar ove godine navršava 33 godine rada i ima iza sebe blizu 1500 objavljenih knjiga. „U periodu pandemije uspeli smo da održimo produkciju u gotovo istom obimu i kvalitetu kao i u redovnim uslovima – sedamdeset knjiga godišnje. Polovinu čine domaća izdanja, najčešće bogato ilustrovana, što smatramo podvigom ali i obavezom – da i u teškim godinama, uprkos svemu, podržimo naše najbolje stvaraoce za decu. U periodu od prethodnog Sajma knjiga održanog 2019. godine objavili smo stotinak prevoda sa različitih jezika. Radi se o knjigama vrhunskih autora, čime nastavljamo svoju misiju da deci približimo izdanja iz drugih kultura koja će podstaći njihovu kreativnost, kritičko mišljenje i pomoći im da bolje razumeju svet oko sebe, a roditeljima pružimo pouzdan oslonac u vaspitavanju dece kroz sve razvojne izazove“, ističe direktorka Ljiljana Marinković.

Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na štandu Kreativnog centra, u Hali 1, čitaoce očekuje preko 1000 naslova domaćih i stranih autora, druženje s piscima i ilustratorima i sajamski popust od 25%!

Među mnogobrojnim naslovima izdvajamo pet najnovijih:

Mi nezaustavljivi – Kako smo osvojili svet je knjiga za decu autora svetskog bestselera „Sapijens“ Juvala Noe Hararija. U ovoj neverovatnoj, pomalo misterioznoj ali istinitoj priči, pronalazimo odgovor na pitanje kako su ljudi postali najmoćnija bića na planeti Zemlji. U pitanju je priča o istoriji čovečanstva koja podstiče decu da postavljaju pitanja i da se uče kritičkom mišljenju o prošlosti, kako bi bolje razumeli društvene probleme koji nas danas okružuju.

U susret stogodišnjici rođenja velikog portugalskog pisca Žozea Saramaga, Kreativni centar predstavlja knjigu Najveći cvet na svetu. Izdanje je priredila Fondacija „Žoze Saramago“ praveći zanimljiv spoj piščeve priče u prvom delu knjige i pravog malog priručnika za kreativno stvaralaštvo u drugom delu. Iako nevelikog obima, ova priča pokazuje Saramagovu veličinu i maestralnost. Pisac nam je dozvolio i da zavirimo u njegovu majstorsku radionicu otkrivajući svoj odnos prema pisanju i naročito prema stvaralaštvu za decu.

Novčić sudbine je poslednji deo trilogije „Zelenbabini darovi“ nagrađivane autorke Ivane Nešić koja nam u ovom serijalu o dečaku Miki otkriva fantastičan svet slovenske mitologije, i to na sasvim nov i poseban način pokazujući pravo bogatstvo koje se tu krije. U završnom delu trilogije „Novčić sudbine“ Mika je odlučio da uzme sudbinu u svoje ruke i na taj način simbolično odraste. Uz redizajn izdanja i ilustracije Dobrosava Boba Živkovića ova trilogija u punom sjaju iščekuje nove generacije.

Roman Sve što (ni)sam promenila treći je deo serijala tinejdž serijala o Nini Kovač i Maksu autorke Dragana Mladenović sa ilustracijama Dušana Pavlića. Prva dva dela serijala već su postali omiljena tinejdžerska literatura. Autorka je uspela da spoji lakoću pripovedanja sa autentičnim uvidom u svet tinejdžera. Njeni junaci suočavaju se sa veoma ozbiljnim izazovima: sticanjem samostalnosti, rešavanjem konflikata sa odraslima i svojim vršnjacima, stvaralačkim procesom, ekonomskom krizom i ekološkim pitanjima.

Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u „Kreativni centar“. Kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju pretočena je u štampano izdanje, koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke. Knjiga „Stripoterapija“ donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu glavne junakinje sa kojom se kao čitaoci lako povezujemo.

Tokom sajamske nedelje popust od 25% važiće i u knjižarama Kreativnog centra u Beogradu i Nišu, kao i na sajtu www.kreativnicentar.rs. Za sve porudžbine putem sajta u iznosu većem od 1000 dinara, isporuka na teritoriji Srbije biće besplatna.

Prelistajte novi katalog Kreativnog centra na ovom linku

Pogledajte program potpisivanja na štandu Kreativnog centra na ovom linku

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime