Autor u knjizi predstavlja rad velikih pop pesnika šezdesetih godina 20. veka Boba Dilana i Leonarda Koena, u muzičkom, književnom i političkom kontekstu.

Baučerova knjiga, prvobitno objavljena 2004. godine, pokazuje kako su ti umetnici promenili predstave o razlici poezije i pop pesme. Politički aktivisti, avangardni mislioci i religiozni vizionari izražavali su se podjednako kroz svoje tekstova, kao i knjige poezije i proze.

Bobu Dilanu i Leonardu Koenu pripisuje se veliki deo zasluga za pretvaranje popularne pesme u medijum za preispitivanje političkih, socijalnih i političkih normi čitave epohe.

Robert Alen Cimerman, poznatiji kao Bob Dilan, rodjen je 1941. godine, a već šezdesetih postao je noseća umetnička figura američkog nemira. Njegove pesme, kao što su “Times they are a-ćanging” i “Blowin in the wind” postale su svojevrsne himne raznih antiratnih pokreta, kao i organizacija za promovisanje ljudskih prava.

Ucitavanje slike je onemoguceno

Kanadjanin Lenard Norman Koen, rodjen 1934, prvu knjigu poezije izdao je sa 22 godine, a sedam godina kasnije i prvi roman. Teme ljubavi i društvene pravde konstantno prožimaju njegov muzički i književni opus. “Rat protiv nemira, danonoćne sirene, požari beskućnika, pepeo homoseksualaca”, glasi tekst njegove pesme “Democracy”, u kojoj kritikuje SAD. U pesmi “The future”, on navodi “Video sam nacije kako padaju i uzdižu se, ali ljubav je jedini mehanizam preživljavanja”. Tekst “Anthem” obećava da će “ubice na visokim položajima, koje naglas izgovaraju molitve”, tek čuti njegove reči.

Ucitavanje slike je onemoguceno

Knjigu profesora Dejvida Baučera sa Univerziteta u Kardifu, u prevodu Zorana Paunovića, objaviće tokom ove godine izdavačka kuća “Klio”.

Izvor: Mondo

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime