Knjiga za obožavatelje Dilana i Koena

Ljubitelji legendi šezdesetih godina, Boba Dilana i Lenarda Koena, u 2008. mogu svoju kolekciju dopuniti literarnim izdanjem za prave poznavaoce - "Dilan i Koen: Pesnici rokenrola".

Autor u knjizi predstavlja rad velikih pop pesnika šezdesetih godina 20. veka Boba Dilana i Leonarda Koena, u muzičkom, književnom i političkom kontekstu.

Baučerova knjiga, prvobitno objavljena 2004. godine, pokazuje kako su ti umetnici promenili predstave o razlici poezije i pop pesme. Politički aktivisti, avangardni mislioci i religiozni vizionari izražavali su se podjednako kroz svoje tekstova, kao i knjige poezije i proze.

Bobu Dilanu i Leonardu Koenu pripisuje se veliki deo zasluga za pretvaranje popularne pesme u medijum za preispitivanje političkih, socijalnih i političkih normi čitave epohe.

Robert Alen Cimerman, poznatiji kao Bob Dilan, rodjen je 1941. godine, a već šezdesetih postao je noseća umetnička figura američkog nemira. Njegove pesme, kao što su „Times they are a-ćanging“ i „Blowin in the wind“ postale su svojevrsne himne raznih antiratnih pokreta, kao i organizacija za promovisanje ljudskih prava.

Knjiga za obožavatelje Dilana i Koena

Kanadjanin Lenard Norman Koen, rodjen 1934, prvu knjigu poezije izdao je sa 22 godine, a sedam godina kasnije i prvi roman. Teme ljubavi i društvene pravde konstantno prožimaju njegov muzički i književni opus. „Rat protiv nemira, danonoćne sirene, požari beskućnika, pepeo homoseksualaca“, glasi tekst njegove pesme „Democracy“, u kojoj kritikuje SAD. U pesmi „The future“, on navodi „Video sam nacije kako padaju i uzdižu se, ali ljubav je jedini mehanizam preživljavanja“. Tekst „Anthem“ obećava da će „ubice na visokim položajima, koje naglas izgovaraju molitve“, tek čuti njegove reči.

Knjiga za obožavatelje Dilana i Koena

Knjigu profesora Dejvida Baučera sa Univerziteta u Kardifu, u prevodu Zorana Paunovića, objaviće tokom ove godine izdavačka kuća „Klio“.

Izvor: Mondo

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *