Objavljena 1957. godine, knjiga Arturovo ostrvo je nesumnjivo najlepši roman Else Morante. Ovenčano najvećom italijanskom književnom nagradom Strega, veliko i nezaobilazno delo italijanske spisateljice, u kom pripoveda o jednom dečaku i njegovom sazrevanju na ostrvu koje predstavlja ceo njegov svet, dostupno je i na srpskom jeziku.Čitanje ovog remek-dela prenosi čitaoca u daleki svet, uranja ga u atmosferu fantastične Pročide, otvarajući široku i duboku pukotinu u životima svakog od nas. Iz detinjstva izranjaju sećanja, glasovi, mirisi; nisu otišli, ostali su tu pod gomilom prašine u najskrivenijim udubljenjima našeg uma.

Mladi Arturo odrasta skoro potpuno izolovan u staroj vili na ostrvu Pročida u Napuljskom zalivu. Ostao je bez majke, a svojeglavi otac, koji ga je kao dete ostavio na ostrvu, vraća se samo sporadično. Odsečen od društva, dečak živi u skoro potpunoj samoći: luta ostrvom sa svojim voljenim psom, plovi u čamcu i čita priče o vrlim junacima i avanturistima, koje poistovećuje sa ocem. Otac mu je veliki uzor – visok, plav, neustrašiv. Dečakov svet se okreće naglavačke kada se otac vrati iz Napulja sa mladom ženom kojom se upravo oženio. Ona je samo malo starija od Artura i zalaže se za sve što Artur mrzi. Njeno prisustvo na ostrvu razbija idilu iz detinjstva, budi strasna osećanja i vuče porodicu ka bolnim konfliktima.

Roman je napisan s neuobičajenim narativnim majstorstvom, pun sadržaja, slika i senzacija, jer je autorka želela da stvori dualizam između pogleda na svet najpre deteta, a zatim adolescenta, kao i predstavljanja stvarnog i svakodnevnog sveta u vreme u koje je radnja smeštena. Arturo posmatra i tumači sve što se dešava oko njega, koristeći sve svoje iskustvo koje je stekao kao dete, a opet je snažna i odlučna figura, rešena da se nikada ne prepusti samosažaljenju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime