Nikolo Amaniti nas je pred Novu godinu obradovao novom knjigom. Otac i sin Rino i Kristijano Cena čine celu porodicu, zato što ih je žena i majka napustila. Rino je nezaposlen, nasilan, alkoholičar i nacista, stalno na oku socijalne službe, koja preti da će mu oduzeti starateljstvo nad sinom. Ne može se smatrati modelom oca, ali jedno je sigurno: voli svog sina više od svega. Kristijano je učenik osnovne škole, nema prijatelja iz razreda, sviđaju mu se devojčice, ali želi da ostavi utisak "tvrdog momka", koji je iznad svega. On mora sam da se suoči sa svetom u kojem su svi neprijatelji među sobom. Gde svi znaju da skrivaju svoje slabosti, da bi pokazali svoje pesnice. Rino voli Kristijana i uči ga nasilju i kultu snage. 
Uz njih životare i Četiri Sira i Danilo Aprea, najbolji prijatelji Rina Cene. Četiri Sira je "seoska luda", čovek koji je svašta pretrpeo u životu, pa i udar struje visokog napona, koja mu je ostavila tikove i jednu kraću nogu. Danilo Aprea ima problema s alkoholom, pošto nije uspeo da spasi trogodišnju ćerku. Iako opisani zabavno i ironično, Amaniti je sasvim surov i dodeljuje im tragičnu sudbinu.
Jednoga dana odlučuju da je došao trenutak da preokrenu svoje živote. Plan je jednostavan: opljačkati bankomat. Ako vam je Dolazim po tebe i vodim te sa sobom bila previše mračna knjiga, Kako Bog zapoveda će vam biti crna kao deseti krug pakla. U svakom slučaju Amaniti ima našu preporuku.

Izdavač: Plato 2007
Cena: 594 Din

 

2 KOMENTARI

Comments are closed.