U čast kraljevog krunisanja izlazi novi roman o slavnom agentu 007. Britanski pisac i glumac Čarli Higson dobio je zadatak da napiše novu priču o Džejmsu Bondu za proslavu skorašnjeg kraljevog krunisanja.

Ovaj 64-godišnjak je autor pet knjiga iz serije Young Bond (Mladi Bond), koje su napisane za mlađe čitatelje i opisuju Bonda kao tinejdžera na koledžu Eton pre nego što je postao agent MI5. On His Majesty’s Secret Service (U službi Njegovog Veličanstva) naručila je izdavačka kuća Ian Fleming Publications, a objavljivanje je predviđeno 4. maj, uoči kraljevog krunisana, koje se održava 6. maja.

Knjiga dolazi 60 godina nakon objavljivanja desetog romana tvorca Džejmsa Bonda, Iana Fleminga, U službi Njenog Veličanstva, koji je objavljen 1963. godine.

Nova priča o agentu 007 trebala bi dovesti Bonda u današnje vreme – radnja se odvija dva dana pre krunisanja, a Bond ima zadatak da spreči pokušaj ekscentričnog Etelstana iz Vaseksa, koji planira da održi lekciju Ujedinjenom Kraljevstvu, tako što će da omete ceremoniju u poslednjem trenutku.

Govoreći o romanu, Higson je rekao: “Kada mi je Ian Fleming Publications pre nešto više od mesec dana došao sa idejom da napišem priču o Bondu za odrasle, bio sam oduševljen – sve dok nisam shvatio da mora biti spreman za krunisanje u maju.”

Rekao je da je razmišljao o tome da napiše avanturu o Bondu za odrasle još otkako je radio na knjigama o mladom Bondu.

“Fleming je poznat po tome što je brzo pisao, a ja sam kanalisao tu energiju. I sada mi je tako uzbudljivo konačno da uđem u svet odraslog Bonda. Sve što želite od priče o Bondu je unutra – seks, nasilje, automobili, živopisni negativac sa gadnim sledbenikom, i naravno, sam Bond, tako dobro poznat, a opet tako nepoznat”, rekao je Higson.

“Pitali smo se kako mi u Ian Fleming Publications-u možemo to proslaviti, a odgovor se činio očitim. Knjiga Iana Fleminga U službi Njenog Veličanstva prvi put je objavljena 1. aprila 1963. godine. Ima li boljeg načina, 60 godina kasnije, da se obeleži ovo novo poglavlje u istoriji od potpuno nove priče: On His Majesty’s Secret Service? Podelili smo svoja razmišljanja sa Čarlijem i on je bio oduševljen da prihvati izazov pisanja Bondove avanture na vreme za objavljivanje u maju”, rekla je predstavnica Fleming Publications-a.

On His Majesty’s Secret Service biće dostupan digitalno kao e-knjiga, kao audioknjiga, koju čita Čarli Higson, i u tvrdom uvezu, online i u knjižarama od 4. maja.. izvor: index, b92