Od autora knjige „Ljudski rod – Kako smo sje*ali sve što smo mogli“ Toma Filipsa stiže nam knjiga „Istina – Kratka istorija potpunih sr*nja“ o svim domišljatim načinima na koje je ljudska vrsta kroz istoriju uspevala da izbegne istinu.

Nije nam oduvek bio neophodan Tviter da širimo neproverene i netačne glasine od usta do usta. Oduvek je bilo pojedinaca spremnih da kreativno barataju činjenicama kako bi iz toga izvukli neku korist.

Mi svakodnevno plivamo u moru besmislica, poluistina i bezočnih laži. Lažemo i lagali smo. Naš društveni život zasniva se na postojanom protoku sitnih dobronamernih laži. Redovno nas varaju političari, mediji, prodavci i drugi, a prava nevolja je u tome što to deluje: vrlo lako nasedamo na dobro oblikovanu laž, a možda su najbrojnije laži one koje govorimo sebi.

Gde god da se osvrnete, videćete zloslutna upozorenja da živimo u dobu „postistine“. Političari sve nemarnije izvrću istinu i lažu. Javnosti su, rečeno nam je samouvereno, „stručnjaci dojadili“. Internet je pretvorio naš društveni život u bojno polje pogrešnih informacija, do te mere da više nismo sigurni da li je naš teča stvarna osoba, deo svetske zavere ili nečiji bot.

No, da li je ikada postojalo zlatno doba istinoljubivosti? Ili su ljudi lagali, izmišljali i petljali od pamtiveka? Prava istina o lažima čeka vas na stranicama ove knjige (ako ste dovoljno naivni da u to poverujete).

„Istina – Kratka istorija potpunih sr*nja“ Toma Filipsa u prodaji je od subote 8. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime