Vijet Tan Nujen autor je romana „Simpatizer“ koji je ovenčan Pulicerovom nagradom za 2016. godinu i jedan je od hitova u Noći knjige.

U ovom izvanrednom romanu o izdaji, špijunaži i nasleđu Vijetnamskog rata, autor istražuje život između dva sveta dok prepliće priče o ekstremnoj politici i dirljivoj ljubavi i prijateljstvu.

„Simpatizer” je priča o jednom kapetanu, čoveku koji je rastao uz sirotu majku Vijetnamku, bez oca Francuza, čoveku koji je otišao u Ameriku na studije, da uči o životu i ljubavi, ali se vratio u Vijetnam da se bori za komunističke ciljeve. O čoveku koji je špijun i simpatizer. O čoveku koji zapravo ne zna ko je. Njegov um je podeljen jer su njegova politička ubeđenja u sukobu sa ličnim uverenjima.

Sasvim različit od svih romana i filmova o Vijetnamskom ratu koji mu prethode, sa literarnom elegancijom i mračnom pronicljivošću, „Simpatizer“ nam prikazuje perspektivu rastrzanog subverzivca i idealiste i razotkriva onu stranu rata i njegovih posledica koje Amerika nikad nije videla.

Roman „Simpatizer” je treća knjiga u Biblioteci Amerikana, koja obuhvata renomirana književna dela koja iz različitih perspektiva osvetljavaju američki način života, američke vrednosti, njihov uticaj na savremeni svet.

Vijet Tan Nujen je rođen je 1971. u Vijetnamu, kao sin imigranata koji su iz Severnog Vijetnama prešli na jug 1954. Posle pada Sajgona 1975, njegova porodica beži u SAD. Školovao se u Kaliforniji, a 1992. diplomirao je na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju. Osim što se bavi profesurom i pisanjem, Nujen je i kulturni kritičar Los Anđeles tajmsa, kao i urednik diaKritika, bloga posvećenom mreži vijetnamskih umetnika u dijaspori.

Roman „Simpatizer“ možete ekskluzivno pronaći u Noći knjige koja će se u petak, 16. juna održati u svim Delfi knjižarama u Srbiji i regionu, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime