Knjige

Deca na fotografijama nekad i sad

Knjiga “ Moderno dete i detinjstvo” Milanke Todić na zanimljiv način prati razvoj fotografija na kojima su deca

Deca na fotografijama nekad i sad

Knjiga “ Moderno dete i detinjstvo” Milanke Todić na zanimljiv način prati razvoj fotografija na kojima su deca. Na početku, dete je na fotografiji bilo “koristan predmet” da bi tek takoreći juče, uzelo aparat u svoje ruke i spoznavalo sebe otkrivajući svet oko sebe.

U najranijoj istoriji fotografije deca su uvek bila u rukama žena, nežnih majki, sestara ili baka. To potvrđuje fotografija „Žena sa detetom“ Anastasa Jovanovića, pionira evropske fotografije, snimljena u Beču 1854.godine.

U fotografskom albumu 19 veka konstruiše se predstava idealne porodice i njen identitet koji je namenjen javnosti. Fotografije beba rado se skupljaju i čuvaju u porodičnim albumima, i s ponosom izlažu u javnosti. Dete postaje centar porodičnog univerzuma.

Početkom 20. veka u centru fotografije je glava porodice otac, oko njega se grupišu žena, mala deca, udate kćeri, zetovi i ostali članovi domaćinstva a uz oca stoji, često na njegovom kolenu sedi, najstariji sin, prvenac.

Teško je pronaći porodičnu fotografiju na kojoj devojčica, ukoliko nije bila jedino dete, zauzima privilegovanu poziciju na slici.

Slika moderne porodice u kojoj caruju ljubav i nežnost prema deci, jedan je od najmoćnijih kulturnih obrazaca i stereotipa javnog ponašanja u modernoj građanskoj kulturi. Predstava o savršenstvu malog porodičnog raja nastavila je da se masovno distribuira sve do danas u industriji masovnih medijskih slika.

Zanimljiva je i konstatacija autorke da su stereotipne i banalne predstave deteta s igračkom ili životinjama masovno umnožavane i instrumentalizovane na razglednicama u slavu potrošačke kulture. Što traje do danas.

Fotografska kamera dolazi u ruke dece 20 veka. Posle Prvog svetskog rata roditelji počinju da poklanjaju deci fotoaparate, pa deca mogu da ispričaju svoj život u slikama. Tako deca osvajaju novu slobodu, nezamislivu pre stotinak godina.

„Moderna deca, s fotografskom kamerom u ruci, prešla su ogroman put emancipacije: od onih koji se pozajmljuju kameri postali su oni koji aktivno deluju u oblikovanju vizuelnih poruka, radoznalo otkrivaju nove motive u svetu u kojem žive. Dete je na putu izgradnje vlastitog identiteta,“ zaključuje Milanka Todić u knjizi.
A onda dolazi era digitlne fotografije koju živimo i danas.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uKnjige

Ovo je 10 najprodavanijih knjiga

Za Amazon Kindle

Domino Magazin 16.11.2017
Turistički tartufi

Maja Rogan donosi nove priče o zgodama i nezgodama na putovanjima

Domino Magazin 09.11.2017
Gde je danas autorka kultne knjige Mi deca sa stanice Zoo?

Narkomanska princeza sedamdesetih je živa, ali nije baš dobro

Domino Magazin 03.11.2017
Zašto je Scarlett Johansson plakala u emisiji

Saznala tužnu istinu o precima

Domino Magazin 02.11.2017
J.K. Rowling je najplaćenija

Ko kaže da se pisanje ne isplati

Domino Magazin 20.10.2017
Danas se dodeljuje Nobelova nagrada za književnost

Ko će naslediti Boba Dilana

Domino Magazin 05.10.2017
Naučnici konačno dešifrovali đavolju poruku

Znate, poruku đavola

Domino Magazin 11.09.2017
Robot napisao kraj Igre prestola

George R.R. Martin ne mora ni da se trudi

Domino Magazin 31.08.2017
Koliko knjiga može da čuva naš mozak?

Baš velika memorija

Domino Magazin 28.08.2017
George RR Martin nije ni pogledao nove epizode

Nema vremena završava knjigu

Domino Magazin 25.08.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.