Priča počinje u prelepom porodilištu u kojem novorođenu Ledu Rotko prelepa babica predaje prelepom ocu, a on je nosi prelepoj majci u prelepu bolničku sobu. Da bi na kraju te prelepe scene svi, smešeći se, izgovorili: Ječmeni keks Cveta – radost dece sveta! Naravno, u tom trenutku mala Leda Rotko shvata da je, zapravo, samo statista u televizijskoj reklami…

Život Lede Rotko odvija se sasvim drugačije u odnosu na život druge dece u „normalnim“ porodicama. U velikoj kući izvan grada Leda živi s ocem ruskim vajarem koji dane provodi u ateljeu, s majkom ophrvanom tajanstvenim bolom, s braćom blizancima koji se po ceo dan tuku, s bakom koja je bila čuvena operska pevačica i s kućnom pomoćnicom Marijom koja jedina u tom čudnom domaćinstvu čvrsto stoji obema nogama na zemlji i s vremena na vreme obezbeđuje dodatne prihode „iznajmljujući“ Ledu producentima TV reklama. Problemi nastaju kad šestogodišnja Leda pođe u školu i mora da se suoči s njoj potpuno nepoznatim običajima i pravilima ponašanja. Suočena sa surovošću vršnjakinja, prinuđena je da improvizuje i da se izbori za svoje mesto, komično se prilagođavajući društveno prihvatljivom obrascu ponašanja.

Zbog atmosfere u knjizi koja je slična onoj iz filma o Ameliji Pulen odabran je naslov Čudesna sudbina Lede Rotko iako u oroginalu naslov glasi Cvet za jedan bolji svet, keks sa ječmenim sladom.

Laura Sandi je rođena 1973. u Padovi, u velikoj umetničkoj porodici. Dugo je sarađivala s ocem, vajarem i dizajnerom nakita. Pošto je diplomirala književnost, pohađala je dvogodišnji kurs u školi Holden u Torinu. Radila je u izdavaštvu i kao organizatorka izložbi. Živela je u Padovi, Torinu, Milanu i Veneciji. Trenutno je u Padovi, ali samo u prolazu. Koferi su joj uvek spakovani. Ovo joj je prvi roman.
 

Ovu knjigu, kao i sve druge naslove izdavačke kuće Laguna možete pronaći u svim objektima knjižare DELFI, Resavska 33, Kralja Milana 6, Bulevar kralja Aleksandra 92, Vareška 4 (Miljakovac), Požeška 118a, Bulevar Arasenija Čarnojevića 95a, kao I u knjižarama u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Kraljevu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Leskovcu, Zaječaru, Podgorici, Banja Luci.

Laguna i Domino Magazin poklanjaju knjigu jednom čitaocu koji pošalje mail na [email protected] dominomagazin.com. Čitaocima koji su zakasnili nećemo odgovarati na mailove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime