Milijarder, filantrop, koosnivač Microsoft-a Bill Gates tradicionalno je objavio izbor knjiga za čitanje ovog leta.

Gates generalno hvali brojne knjige koje su relevante za savremena pitanja identiteta, moći, budućnosti. A za knjige koje je izabrao ističe da su autori ozbiljne teme pretvorili u ubedljive priče.

Evo šta Gates predlaže za ovo leto.

How the World Really Works, Baclav Smil

Prema rečima Gatesa, autor Smil mu je omiljeni pisac. Inače, on je poznati kanadski ekonomista životne sredine, bavi se tematikom ljudskog opstanka i efikasnosti u globalnoj ekonimiji zasnovanoj na informacijama. U knjizi se autor fokusira na objašnjavanje svetske mreže poljoprivrede, energetike i proizvodnje i njihov uticaj na životnu sredinu.

The Lincoln Highway: A Novel, Amor Towles

Za one koji ne znaju, ovo je pisac fantastike. Autor govori o epskom putovanju koje se dešava 1954. kada se Lik Emet vraća kući u Nebrasku gde mu živi brat. Otac je umro, majka ih je napustila. Braća kreću na put. Gates govoreći o knjizi zaključuje: “Lična putovanja nikada nisu tako linearna ili predvidljiva kao međudržavni autoput.”

Why We’re Polarized, Ezra Klein

Ezra Klein kolumnista i voditelj ocrtava psihološke aspekte grupnog mentaliteta koji definišu američku politiku danas. Ovo je knjiga koja pokazuje trendove preko državnih granica, unutar partija i kroz generacije. U sistemu koji živitmo racionalno misleći pojedinci postali su igrači u potezanju konopca. Upravo zato je, kaže Gates, ova knjiga važna za razumevanje onoga što se dešava sa politikom u SAD.

The Ministry for the Future, Kim Stanley Robinson

Naziv ovog romana odnosi se na izmišljeno pomoćno telo zaduženo za sprovođenje međunarodnog pravno obavezujućeg Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. To je priča o nauci, političkoj odgovornosti i idejama za spas budućnsoti. Po njegovim rečima, teorije u knjizi su intrigantne.

The Power, Naomi Alderman

Gates kaže da je pročitao ovaj roman iz 2016. na predlog svoje ćerke Jenn. Autorka u knjizi postavlja pitanje šta bi se dogodilo kada bi žene odjednom imale mogućnost da po volji izvode električne šokove svojim telima. Zapravo Alderman govori o promeni kontrole koja vodi ka nadi nekih ljudi u ravnopravniji svet, kao i o korupciji moći. Glavni likovi su Tunde student novinarstva u Lagosu, Roxy koja nasleđuje tron londonskog kriminalnost sindikata, Margot nova političarka u novoj Engleskoj i Allie devojka sa juga SAD koja beži iz nasilnog hraniteljskog doma. Gates je rekao da je posle čitanja ove knjige stekao osećaj o zlostavljanju i nepravdi koje mnoge žene danas doživljavaju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime